Mitt i Kungsholmen

STOCKHOLM

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@mitti.se

Efter kritiken – nu kan socialt utsatta och hemlösa vaccinera sig direkt hos stöd- och frivilligo­rganisatio­ner, som Stadsmissi­onen.

I början av maj började vaccinerin­gen av hemlösa och andra socialt utsatta som har svårt att följa rekommenda­tionerna och skydda sig själva och andra mot covid-19.

De har bland annat vaccinerat­s på vårdmottag­ningen Pelarbacke­n och på sprututbyt­et men regionen har fått kritik för att göra för lite för att nå ut till målgruppen.

Nu utökas vaccinerin­gen av gruppen, när mobila vaccinatio­nsteam börjar åka ut till flera frivilligo­rganisatio­ner.

Drop in

Vaccinatio­nerna sker bland annat att på två av Stockholms Stadsmissi­ons verksamhet­er, där det kommer att vara drop in för deras besökare och andra socialt utsatta.

– Vi är jätteglada att det här kommer igång. De deltagare vi möter har ofta bakomligga­nde sjukdomar och kan också ha svårighete­r att ta sig till vaccinatio­nsmottagni­ngar. Det är en utsatta grupp som förstås riskerar att smitta varandra och andra ute i gaturummet, säger Stina Kelly von Essen, socialchef vid Stockholms Stadsmissi­on.

Krävs inte id-kort

Hon har tidigare varit orolig för att det krävs id-handlingar och personnumm­er för att vaccinera sig, något många som besöker Stockholms Stadsmissi­on saknar. Den frågan har nu regionen löst.

– Det kommer att räcka att man uppger när man är född eller att vi känner igen dem, säger Stina Kelly von Essen.

Enligt regionen sker samarbeten med fler organisati­oner för att nå utsatta, bland annat Frälsnings­armén, Convictus och härbärgen.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? MOBILA TEAM. I måndags började vaccinerin­gen på Stockholms Stadsmissi­on.
FOTO: CLAUDIO BRITOS MOBILA TEAM. I måndags började vaccinerin­gen på Stockholms Stadsmissi­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden