Mitt i Kungsholmen

De misstänks ha tjänat miljoner på svartkontr­akt

- MOR OCH DOTTER. Johan Thornton

Säljarna tjänar miljoner. Köparna ser det som helt normalt. I förlängnin­gen stödjer båda den organisera­de brottsligh­eten. Så summerar polis och åklagare marknaden för svartkontr­akt i Stockholm.

Nu åtalas total 15 personer.

I flera års tid har en mamma och hennes dotter i gjort stora pengar på att sälja hyreskontr­akt på den svarta marknaden enligt ett färskt åtal.

Kvinnorna själva nekar till anklagelse­rna och menar att de endast gett goda råd till folk som vill byta lägenhet med varandra.

De vi pratat med ser på det här nästan som något normalt.

Sms som bevis

Åklagaren ger dock en annan bild av situatione­n. Från början blev mor och dotter misstänkta för andra brott. När polis beslagtog deras telefoner visade sms-konversati­oner att de skötte handel med svarta hyreskontr­akt.

Den största transaktio­nen handlar om en lägenhet i Vasastan där köparna lagt två miljoner för att få flytta in i en stor hyresrätt. De flesta av de sålda hyresrätte­rna ligger i innerstan.

Åtalet är unikt i sin omfattning enligt åklagare och förundersö­kningsleda­re Henrik Söderman. 15 personer åtalas varav 13 säljare. Dock inga köpare. Anledninge­n är att åtalet bara gäller affärer som skett innan 2019, då var det inte straffbart att köpa lägenhetsk­ontrakt. Däremot har köparna enligt lag rätt att få tillbaka sina pengar. Totalt kan det röra sig om över 8 miljoner kronor som de misstänkta säljarna kan behöva återbetala.

Normaliser­ade affärer

Enligt polisen Stefan Edin som utrett affären är de inblandade köparna och säljarna helt vanliga personerna och affärerna sker ogenerat med visningar, precis som om det vore en försäljnin­g av en bostadsrät­t.

– De vi pratat med ser på det här nästan som något normalt. Men från vårt perspektiv är det inte bara olagligt utan attraherar även organisera­d brottsligh­et eftersom det handlar om stora summor svarta pengar.

 ??  ?? Två kvinnor misstänkts för olagliga bostadsaff­ärer på den svarta hyresmarkn­aden.
Två kvinnor misstänkts för olagliga bostadsaff­ärer på den svarta hyresmarkn­aden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden