Mitt i Kungsholmen

Svårare i stan att få sommarjobb

17 700 SÖKANDE. Många unga blir utan jobb

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se SOMMARJOBB.

Staden har fixat fram drygt 8 000 sommarjobb i år – fler än sommaren innan coronakris­en. I innerstan får drygt tredjedel av de som sökt sommarjobb jobb. I ytterstan är det 8 av tio.

Hittills har Stockholms stad ordnat nästan 8 100 feriejobb inför årets sommar. Det är en ökning med 1280 arbeten jämfört med fjolåret.

Jobben blir också fler än 2019, sommaren innan pandemin, då 7 743 ungdomar fick kommunala jobb.

Samtidigt är det rekordmång­a, 17474 unga, som sökt. Hur stor chansen är att få ett av stadens jobb skiljer sig stort mellan stadsdelar­na.

Flest sommarjobb finns så här långt i Rinkeby-kista, där nästan 80 procent kan räkna med ett sommarjobb. På Kungsholme­n är jobben betydligt färre. Här ser bara 25 procent av de sökande ut att få chansen.

– Det beror på att vi riktar resurserna särskilt mot ytter stadsstads­delarna där det bor fler ungdomar som har föräldrar som står utanför arbetsmark­naden och där man kanske saknar de viktiga kontaktnät­en, säger arbetsmark­nadsborgar­rådet Karin Ernlund (C).

Ungdomar som aldrig haft ett kommunalt jobb tidigare prioritera­s också liksom ungdomar med funktionsn­edsättning och unga med särskilt behov av språkstöd.

S: ”Ett misslyckan­de”

Men opposition­en är kritisk. Bland annat har Feministis­kt initiativ föreslagit att staden ska öronmärka pengar för att kulturutöv­are ska anställa sommarjobb­are.

Socialdemo­kraternas Karin Wanngård kallar årets resultat för ett misslyckan­de, särskilt eftersom staden fått runt 30 miljoner i bidrag från regeringen till just feriejobb. Enligt Karin Ernlund (C) så är det inte pengar som är problemet.

– Utmaningen är att hitta meningsful­la arbetsuppg­ifter men framför allt att hitta vuxna personer på plats som kan arbetsleda ungdomarna, som ofta bara är 16 år gamla och i de flesta fall inte har haft ett jobb tidigare. Det är den trånga sektorn, säger hon.

Men Karin Wanngård (S) menar att det är viljan som saknas.

– När vi har en så hög ungdomsarb­etslöshet så måste man lägga på en högre växel, säger hon.

Vi riktar resurserna särskilt motytter stadsstads­delarna där det bor fler ungdomar som har föräldrar som står utanför arbetsmark­naden.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Av stadens drygt 8 000 sommarjobb­are kommer 3241 unga att arbeta med att sköta om och städa parker och gator.
FOTO: MOSTPHOTOS Av stadens drygt 8 000 sommarjobb­are kommer 3241 unga att arbeta med att sköta om och städa parker och gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden