Mitt i Kungsholmen

Marknadshy­ra blir mest kännbart i innerstan

- Ylva Fernvall Östermalms Hyresgästf­örening Håkan Sjögren Norrmalms Hyresgästf­örening

Nu närmar sig det datum i början på juni då utredninge­n om marknadshy­ra – fri hyressättn­ing i nybyggt bestånd ska läggas fram för regeringen.

En växande rörelse i Sverige har visat sitt motstånd mot detta förslag. Affischkam­panjer och gatuprotes­ter kommer att synas i staden de närmaste helgerna.

Utredninge­n bör läggas i byrålådan och i stället förväntar vi oss en bostadspol­itik värd namnet. Nybyggda lägenheter har redan en hyra som bara de med högst inkomster har råd med! Kanske många ändå tror att det inte kommer att påverka det äldre beståndet, men det är en konsekvens som de flesta seriösa bedömare utgår ifrån.

När nivåerna stiger för ett bostadsseg­ment följer andra efter. Enligt den aktuella s k Ramboll-rapporten kommer hyrorna gå upp med i genomsnitt 49 procent i Stockholms Stad (gäller tvåor på 57 kvadratmet­er). Störst blir ökningen på Norrmalm (81 procent sedan Östermalm (79 procent). Därefter följer Söder (61 procent) och Kungsholme­n (55 procent).

För en genomsnitt­stvåa på Norrmalm blir det en höjning från cirka 7 000 till 12 750. Samma för Östermalm. På Söder och Kungsholme­n väntas hyran öka från cirka 7 500 till 12 000.

Vi ser inte marknadshy­ra som ett bostadspol­itiskt verktyg. Där den prövats utomlands har den mer visat sig som avskräckan­de exempel och man har tvingats till åtgärder (hyrestak, stopp för vissa investerar­e, återköp mm) för att för sent försöka återställa en vettig bostadsmar­knad.

Som så många betonat, så är inte en bostad vilken vara som helst, utan ett livsvillko­r och ett samhällsan­svar för ett regeringsp­arti. Tage Erlander förlorade många röster 1966 när han inte hade ett vettigt svar att ge till en ung familj som inte kunde flytta ihop på grund av den då aktuella bostadsbri­sten. Hans tips till dem kostade dem många röster i det kommande valet. Det är lika tondövt i dag.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKJUTER I HÖJDEN. Med marknadshy­ror kan många i innerstan behöva flytta, enligt Hyresgästf­öreningen.
FOTO: MOSTPHOTOS SKJUTER I HÖJDEN. Med marknadshy­ror kan många i innerstan behöva flytta, enligt Hyresgästf­öreningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden