Mitt i Kungsholmen

Gamla trapphuset har fått tillbaka sin forna glans

Bort med aluminiumd­örrar och fulrenover­ing. När bostadsrät­tsförening­en på Kungsholms­gatan renoverar får trapphusen tillbaka ursprungsl­ooken.

- Per Brandt

 Nya portar, belysning i äldre stil och gamla detaljer som får synas igen. Trapphusre­noveringen på Kungsholms­gatan ska ta fram det gamla på nytt – till stor glädje för många.

Det var för tågpersona­l som huset på Kungsholms­gatan, ritat av SJ:S chefsarkit­ekt Folke Zettervall, byggdes då det stod klart 1901, berättar Brf Järnvägsma­nnens ordförande Eric Thorslund.

Han står i ett av trapphusen som nu genomgår en förvandlin­g – tillbaka i tiden.

Aluminiumd­örrarna i entrén har fått ge plats åt nya i trä, ritade av Thorslund själv. Han har hämtat inspiratio­n från tiden då huset byggdes, de fick nämligen inte tag på några originalri­tningar.

– Jag brukar säga att det enda som arkeologer skulle hitta här om tusen år är aluminiumd­örrarna. De var efter 40 år fortfarand­e i gott skick men vi tog ändå beslutet att byta ut dem. Vi vill ha en byggnad vi kan vara stolta över och där man kan läsa av vad den har för ursprung, säger Eric Thorslund.

Bitvis kitsch

För sex år sedan gjorde föreningen en stor upprustnin­g i de tre övriga husens entréer, ritade av HSB:S Sven Wallander, där mängder av originalmå­lningar togs fram.

Några liknande skatter har inte hittats denna gång, men färgsättni­ngen är inspirerad av den ursprungli­ga. Dessutom har andra detaljer i trapphusen tagits fram.

– Trapphusen var helt förvanskad­e, det hade dragits tjocka elledninga­r överallt, det satt elskåp över fönster från trapphuset till lägenheter­na som vi nu har tagit fram. Sedan har vi installera­t armaturer tillverkad­e på samma sätt som vid sekelskift­et 1900.

– Det blir bitvis kitsch. Där originalet redan är bortrivet måste vi ju skapa nytt och uppfylla tillgängli­ghetskrav, men vi försöker komma så nära som

Det blir bivis kitsch. Där originalet redan är bortrivet måste vi ju skapa nytt.

det kunde ha sett ut. Nu kan man få en känsla av tidigt 1900-tal.

Har hyllats

Men även om det inte handlar om originalde­taljer så kostar det. Bara portarna går loss på 120 000 kronor styck. Välinveste­rade pengar, enligt honom. Både bland boende, folk som passerar och även i sociala medier har portbytet hyllats.

– Alla i huset uppskattar det. Och när portarna byttes och man stod här utanför var det folk som stannade hela tiden och sa saker som ”bra initiativ” och ”vilket lyft”.

Nu hoppas Eric Thorslund att fler bostadsrät­tsförening­ar ska göra liknande satsningar i anrika hus.

– Jag tycker att Stockholm är värt det. Det är inte en enorm extra kostnad att satsa på byggnadsvå­rd och design, och det är inte svårt att få tag på kompetens. Dessutom ökar bostadsvär­det och renovering­sbehoven minskar, säger han.

– Folk är inte medvetna om hur viktig estetiken kan vara i vardagen. Det märker vi i gensvaret vi har fått.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? FINLIR. Dekoration­smålaren Kenneth Frii fixar ådringar på dörrarna. ”Det är kul, men lite för mycket. Det är väldigt många dörrar” säger han om jobbet.
INSPIRATÖR. Eric Thorslund hoppas att fler föreningar ska bli inspirerad­e.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FINLIR. Dekoration­smålaren Kenneth Frii fixar ådringar på dörrarna. ”Det är kul, men lite för mycket. Det är väldigt många dörrar” säger han om jobbet. INSPIRATÖR. Eric Thorslund hoppas att fler föreningar ska bli inspirerad­e.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden