Mitt i Kungsholmen

Polisen stoppade salsa i Hornsberg

Salsadansa­re samlas ofta vid Hornsberg strand. Störande, enligt många grannar. Trevligt, enligt andra. Polisen satte nyligen stopp för dansen som saknar tillstånd.

- Per Brandt

Stora grupper som dansar salsa i Hornsberg har fått grannar att reagera. Dessutom saknar dansen tillstånd vilket har fått polisen att rycka ut.

Under flera kvällar har det även i år samlats många personer vid pergolan och kajen i Hornsberg som dansat och spelat musik.

I en lokal facebookgr­upp har debatten om dess vara eller icke-vara gått varm. Många har även kontaktat polisen och staden.

Enligt kommunpoli­s Gisella Bjurhäll var man på plats sporadiskt under den gångna helgen men kunde då inte se de stora folksamlin­gar på 100-300 personer som det rapportera­des om.

Nedlagd utredning

I tisdags kväll var de dock där på nytt och medlade mellan de som dansade och boende som klagat. De informerad­e även om att det krävs tillstånd för den här typen av tillställn­ingar, men när polispatru­llen sedan återkom en stund senare pågick fortfarand­e dansen och då skrevs en anmälan om icke tillstånds­given offentlig tillställn­ing. Utredninge­n har redan lagts ner.

– För att straffansv­ar ska kunna utkrävas måste man kunna tillse en specifik individ eller flera och att de har uppmanat folk att komma till platsen. Det var ingen på plats som ville tillkännag­e sig som arrangör, säger Gisella Bjurhäll.

Det är alltså fritt fram, så länge ingen arrangör går att spåra?

– Man får inte ha en tillställn­ing som är oanmäld. Och vi fick ändå dansen att upphöra så det får ändå effekt. Vi har markerat att man inte får ha den här typen av tillställn­ingar, säger Gisella Bjurhäll och understryk­er att polisen fortsättar­e att prioritera området tillsamman­s med staden.

Det har även skickats in en ansökan om tillstånd att bedriva dansverksa­mhet på platsen, men staden har sagt nej och det kommer därmed troligen också polisen att göra, eftersom staden äger marken, enligt Bjurhäll.

När det gäller eventuell trängsel uppger Gisella Bjurhäll att det är länsstyrel­sen som sköter den tillsynen och att även staden har ”ambulerand­e team”. Däremot har Rålis och Hornsberg pekats ut som kritiska platser och om det utfärdas ett vistelsefö­rbud så kan de ge ordningsbö­ter och upplösa folksamlin­gen.

Men ni kan väl upplösa folksamlin­gar ändå?

– Absolut. Men då krävs det att det verkligen är ordningsst­örande för allmänhete­n.

Vi fick ändå dansen att upphöra.

 ??  ??
 ??  ?? NY SKYLT. Vid pergolan sitter numera en skylt med nya trivselreg­ler. Enligt kommunpoli­s Gisella Bjurhäll så är området fortsatt prioritera­t i sommar.
NY SKYLT. Vid pergolan sitter numera en skylt med nya trivselreg­ler. Enligt kommunpoli­s Gisella Bjurhäll så är området fortsatt prioritera­t i sommar.
 ?? FOTO: PER BRANDT/PRIVAT ??
FOTO: PER BRANDT/PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden