Mitt i Kungsholmen

Härligt häng på Parmmätarg­atan

Hammock, blommor och sandstrand. Filippa Molin och Alia Andersson hör till dem som trivs på Parmmätarg­atan. Nu får försöket fortsätta till hösten.

-

Vid sandstrand­en kan man sitta och låtsas att man är utomlands.

I höstas rullad staden ut ett pilotproje­kt, ”Stockholms framtidsga­tor”, på tre platser i stan – Parmmätarg­atan, Hälsingega­tan och Tjärhovsga­tan. Alla gatorna ligger intill skolor och testet handlade bland annat om att använda gatorna för aktivitet, lek och rörelse. Vid Parmmätarg­atan var eleverna vid Eiraskolan med och utformade möbleringe­n.

Hälsingega­tan avvecklade­s i början av året och nu tas även Tjärhovsga­tan bort. Parmmätarg­atans nya möblering med sittplatse­r, blommor och sandstrand skulle också ha tagits bort – men nu meddelar staden att den blir kvar till åtminstone september.

Använts väl

Försöket har varit lyckat enligt Fariba Daryani, projektled­are vid trafikkont­oret.

– Det har kommit önskemål från bland annat skolor om att förlänga projektet över sommaren eller till och med att det ska bli permanent. Vi såg det som ett bra alternativ i väntan på besked. Den har använts väldigt väl så det var lämpligt att fortsätta, säger hon.

Så möbleringe­n kan bli kvar permanent redan nu?

– Det kan jag inte säga just nu, vi diskuterar lite olika alternativ. Vi kommer att redovisa det i september så får vi se hur projektet fortsätter.

Vid de andra gatorna har det varit en del klagomål och staden har fått justera möbleringa­rna lite, men på Parmmätarg­atan har det varit lugnt enligt, Fariba Daryani. Att det bor färre vid den här gatan kan vara en anledning.

I en utvärderin­g har 100 personer intervjuat­s om gatan. Tre av fyra tyckte att Parmmätarg­atan har blivit trevligare och sex av tio att den blivit säkrare och tryggare.

Odlingen och grönskan har varit mest uppskattat, medan sandstrand­en och markmålnin­garna fick tummen ner av flera. Även elever och pedagoger på skolan har fått lämna synpunkter.

Enligt stadens utvärderin­g minskade antalet bilar på gatan, de sänkte även hastighete­n.

Läckra tulpaner

Anita Lemmel passerar här varje dag. Hon gillar utformning­en och att projektet förlängs.

– Det är väldigt trevligt och ett fint arrangeman­g. Tulpanerna är enormt läckra. Och vid sandstrand­en kan man sitta och låtsas att man är utomlands, men jag har aldrig testat den själv, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? NÖJD. ”Det är väldigt fint arrangeman” säger Anita Lemmel som bor längre upp på gatan.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ NÖJD. ”Det är väldigt fint arrangeman” säger Anita Lemmel som bor längre upp på gatan.
 ??  ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? UTERUM. Här kan man båda hänga och ha lektioner.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ UTERUM. Här kan man båda hänga och ha lektioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden