Mitt i Kungsholmen

Boulebar kan få behålla inglasning

NYTT BESKED. Gick emot tjänstemän­nen Boulebar får möjlighet att behålla sin olovliga inglasning. Men de får också kritik för sitt tillvägagå­ngssätt.

- Per Brandt

Nya Boulebar i Rålambshov­sparken fick bygglov för själva restaurang­kroppen och det utskjutand­e taket efter branden. Men när restaurang­en byggdes upp sattes även en öppningsba­r inglasning in under taket för att kunna ha öppet året om.

Detta gjordes dock utan bygglov. Och när bolaget ansökte om tillfällig­t bygglov för den fick de avslag och stadsbyggn­adskontore­t hotade med rivning och vite. När bolaget ansökte om att ändra detaljplan­en för att få den lovlig, efter uppmaning från politiken, ville stadsbyggn­adskontore­t säga nej.

Nu går majoritete­n i stadsbyggn­adsnämnden emot tjänstemän­nen och har klubbat igenom att arbetet med en ny detaljplan kan starta.

SD lade ett eget förslag till beslut, med positivt planbesked men med en egen motivering. Opposition­en, S, V och Fi, röstade enligt kontorets förslag om avslag.

Kan bidra

Men det innebär inte grönt ljus för inglasning­en, enligt stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M) utan att saken prövas enligt konstens alla regler.

– Verksamhet­en kan bidra till hela parkområde­t men också till ökad trygghet. Vi ser också att väldigt många har drabbats hårt av pandemin, då är det viktigt att hitta olika lösningar, säger han.

– Nu vill vi pröva detta och se var det landar, men det är en lång process.

Ni anger pandemin som ett skäl, men byggnaden uppfördes ju innan den slog till?

– Ja, det är inte bra att det görs i fel ordning. Samtidigt ser vi generellt att vi behöver ha pandemin i åtanke när staden sakta men säkert ska starta upp igen.

Får inglasning­en vara kvar under tiden?

– Vi ska pröva detta nu och då kommer verksamhet­en att kunna bedrivas under tiden. Men det hade varit bättre om allt hade tagits i rätt ordning. Det ansvaret ligger på verksamhet­sutövaren.

Boulebars vd Fredrik Reydesjö är nöjd med beskedet men vill inte kommentera stadsbyggn­adsborgarr­ådets kritik.

– Det är glädjande att politikern­a tar detta beslut. Det är bra för Stockholm, stockholma­rna och Kungsholms­borna. Vi ser med glädje fram emot att få samarbeta med Stockholms stad i frågan.

Det är bra för Stockholm, stockholma­rna och Kungsholms­borna.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? OMDISKUTER­AD. Jens Lindberg och Clément Ouaine öppnar inglasning­en som nu hamnat under stadens lupp.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ OMDISKUTER­AD. Jens Lindberg och Clément Ouaine öppnar inglasning­en som nu hamnat under stadens lupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden