Mitt i Kungsholmen

Tecknen talar för att det blir en lugn getingsomm­ar

Samtalen om getingar har börjat komma till Anticimex. Men det mesta talar för att det inte blir en getingsomm­ar – i år heller.

- NYTTODJUR. Jonas Berge

Vartannat år brukar vara ett getingår. Rekordvarm­a sommaren 2018 var verkligen ett sådant. Mycket därför var experterna ense om att vi skulle se gott om gulsvart förra året. I stället bröts trenden. Åtminstone i Stockholms­området. Mårten Husman, serviceche­f skadedjur för Stockholms södra delar och innerstan, säger att det ser lugnt ut även i år.

– Flera faktorer spelar in, men främst klimatet. Är det en ganska kall vår blir det stor konkurrens om föda och boplatser och det har varit en rätt svajig vår, säger han.

– Det är svårt att gissa om det blir en getingsomm­ar. Vi har bunkrat upp med folk för säkerhets skull. Det gör vi nästan alltid.

I samband med värmens intåg har Anticimex fått ganska många samtal. Den här tiden på året letar drottninga­rna nämligen boplatser, det är dem vi ser nu. Och det är nu vi kan göra mest.

– Håll rent på balkongen, uteplatsen eller tomten.

Lämna inget spill. Lukten från soptunnor lockar dem till sig. Var tidigt ute och se vart getingarna flyger. Täpp för ventilatio­nstrummor och annat de söker sig till med insektsnät. Man behöver inte gå på dem med aerosol.

Vänta med att sanera

Däremot är det för tidigt för att sanera, påpekar Mårten Husman. Om man överhuvud taget ska sanera. Se om de etablerar sig först, vilket de gör efter midsommar när det börjar bli regelbunde­t varmt.

– Vi vill att man tänker sig för en gång innan man sanerar. Att man försöker hitta samexisten­sen, att de kan få vara kvar så länge de inte stör, säger han.

 ??  ?? Getingen pollinerar fruktträd och andra växter och håller nere mängden skadedjur i våra trädgårdar.
Getingen pollinerar fruktträd och andra växter och håller nere mängden skadedjur i våra trädgårdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden