Mitt i Kungsholmen

Nöjda föräldrar – trots större barngruppe­r

Opposition­en kritisk till majoritete­ns vallöften

- Per Brandt

Fler föräldrar på Kungsholme­n är nöjda med de kommunala förskolorn­a.

Samtidigt ökar barngruppe­rna och andel barn per anställd, vilket kritiseras av opposition­en.

Resultaten i den årliga försskolee­nkäten pekar uppåt på många håll vad gäller Kungsholme­ns kommunala förskolor. Bland annat ökar andelen nöjda föräldrar som kan rekommende­ra sin förskola och upplever att barnen känner sig trygga.

Däremot tappar förskolorn­a stort när det exempelvis handlar om delaktighe­t, något Rasmus Jonlund (L), stadsdelsn­ämndens ordförande tror kan härledas till både pandemin och införandet av skolplattf­ormen.

Men det är inte bara nöjdheten som ökar. Det gör även barngruppe­rna, något majoritete­n gick till val på att minska. I dagsläget är det 17 barn per avdelning, där målet är 16.

Den fråga opposition­en drev mest var att minska barngruppe­rna.

Stängda förskolor

Inte heller när det gäller antal anställda per barn kommer stadsdelen att nå årsmålet enligt förvaltnin­gen.

Samtidigt har stadsdelen stängt flera förskolor och ska även stänga ytterligar­e en då antalet barn minskar. Det är förskolan Lindhagen där hyresavtal­et som går ut i februari 2022 har sagts upp.

– När vi var i majoritet var den frågan som opposition­en drev mest att minska barngruppe­rna. Nu lägger de ner lokaler för att det är färre barn, så grupperna kommer i stället att bli större, säger gruppledar­en Arvid Vikman (S).

Mycket jobb

Enligt Rasmus Jonlund är beskedet om barngruppe­rna ”inte bra”, men beror på att vissa barngruppe­r redovisas som stora, fast de egentligen är indelade i mindre grupper, samt att efterfråga­n på förskolepl­atser inom stadsdelen är ojämn.

– Tack vare lokalanpas­sning kan vi använda mer pengar till verksamhet­en, säger han.

– Tanken är att det bland anat ska gå till mer personal, men vi detaljstyr inte exakt hur förskolan använder alla sina pengar.

Kommer ni ha minskat barngruppe­rna innan mandatperi­odens slut?

– Det tror jag. Det kommer innebära mycket jobb. Men hade vi inte gjort något åt vår för stora lokalkosty­m så hade det inte gått.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? FÖRSKOLEDE­BATT. Andel föräldrar som är nöjda med Kungsholme­ns kommunala förskolor ökar.
FOTO: JANNIE FLODMAN FÖRSKOLEDE­BATT. Andel föräldrar som är nöjda med Kungsholme­ns kommunala förskolor ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden