Mitt i Kungsholmen

Brå: Sveriges skjutninga­r kan bero på ”social smitta” STOCKHOLMS LÄN

- DUBBLA MORD. Michael Toll michael.toll@mitti.se

I veckan sköts två män till döds i norra Stockholm. Det är en del av en blodig utveckling som gjort Sverige till en av de värsta länderna i Europa.

I början av 2000-talet låg Sverige långt ner på den europeiska listan över länder med dödsskjutn­ingar. Nu ligger Sverige på andra plats. Bara Kroatien har högre nivåer av dödligt skjutvapen­våld.

Det visar en ny rapport från Brottsföre­byggande rådet, Brå, som jämfört dödskjutni­ngar i Sverige med 22 andra europeiska länder under åren 2000–2019.

Inget svar på varför

Varför har vi då denna utveckling i Sverige? Enligt Brå är det en fråga som inte har något enkelt svar. Ofta handlar dödligt skjutvåld om konflikter relaterat till illegala drogmarkna­der och kriminella gruppering­ar. Men det är problem som inte bara finns i Sverige utan hela Europa, så det kan inte vara den enda anledninge­n.

Däremot finns det studier som visar på att det kan skapas en slags ”inflation att ta till vapen”.

– Det kan handla om en ”social smitta”. En skjutning utlöser ofta en ny skjutning i närtid. Det blir lättare att använda vapen både för att försvara sig och för att vara ”offensiv”, säger Brå-utredaren Klara Hradilova Selin.

Enligt studien har 8 av 10 dödsskjutn­ingar ägt rum i kriminell miljö i utsatta områden i Sverige. Det är främst män i åldern 20–29 år som utsätts för det dödliga våldet. Att kvinnor skjuts ihjäl är ovanligt.

Det kan hända att det lika slumpartat börjar klinga av.

Oviss framtid

Om det går att vända den negativa trenden finns det heller inget enkelt svar på. Att Sverige har haft den här ökningen kan bero på hyfsat slumpartad­e effekter.

– Det kan hända att det lika slumpartat börjar klinga av. Vi får hoppas på en avmattning­seffekt. Att man agerar hårt mot den här typen av brott måste leda till en vändning, säger Klara Hradilova Selin.

 ?? FOTO: SAL IDRISS / BYRD ?? Två män mördades i veckan i två separata skjutninga­r i Husby och Hjulsta.
FOTO: SAL IDRISS / BYRD Två män mördades i veckan i två separata skjutninga­r i Husby och Hjulsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden