Mitt i Kungsholmen

Positivt trendbrott inför årets turistsomm­ar i Stockholm

LJUSNING. Turistnäri­ngen tror på starkare högsäsong i år

- STOCKHOLMS LÄN Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se 073-600 69 11

I fjol förlorade Stockholms­regionen 41 miljarder när turisterna försvann. Inför årets sommar ser besöksnäri­ngen ljuset i tunneln.

– Starten på en återhämtni­ng, säger Caroline Strand, vd på Visit Stockholm.

När årets första kryssnings­fartyg la till vid Masthamnen förra veckan var det möjligen startskott­et för en försiktig återstart för Stockholms hårt drabbade turistnäri­ng.

Visserlige­n väntas inga passagerar­e kliva i land för att shoppa, besöka museer och krogar under juni. Men redan i juli ska rederierna börja bussa runt resenärer i slutna sällskap till stans sevärdhete­r, enligt Stefan Scheja, marknadsan­svarig färjor och kryssnings­trafik på Stockholms Hamnar.

Kliver i land i juli

Han hoppas att ett 60-tal kryssnings­fartyg, framför allt från Tyskland, når Stockholm den här sommaren. Det är visserlige­n långt färre än ett normalår, år 2019 kom 280 kryssnings­fartyg, men fler än de 28 fartyg som la till under 2020.

Samtidigt är passagerar­na ombord en reducerad skara och det lär dröja innan de får vandra fritt på stan och på allvar sätta sprätt på sina pengar. Det sker nog tidigast i september, spår Stefan Scheja.

– Men med turerna kommer i alla fall hjulen börja snurra mer för museer, guider, bussförare och sevärdhete­r även om annan konsumtion, till exempel på restaurang­er, skjuts upp, säger han.

Början på en återhämtni­ng

Bara färjepassa­gerarna brukar generera ett par miljarder om året i köpkraft i Stockholm. Totalt räknar branschorg­anisatione­n Visita med att intäkterna från turismen i regionen minskade med 41 miljarder i fjol.

När årets högsäsong summeras kommer siffrorna se bättre ut. Det tror Visit Stockholm:s vd Caroline Strand, som är övertygad om att en starkare sommar väntar besöksnäri­ngen i år.

– Vi ser nu små ökningar för hotell, museer och besöksmål. Även om det är från låga nivåer så är det absolut starten på en återhämtni­ng, säger Caroline Strand.

Fler hotellbokn­ingar

För de tomma hotellen i länet har våren inneburit ett positivt trendbrott. Under april fördubblad­es logiintäkt­erna jämfört med samma månad 2020. Det visar data som Stockholms Handelskam­mare sammanstäl­lt.

Kenneth Hultgren, kommunikat­ionschef på Hotellkedj­an Nordic choice, ser att bokningarn­a inför sommaren sakta börjar ta fart. Men att stora konserter och idrottseve­nemang inte blir av drabbar Stockholm hårt, menar han.

Vi ser nu små ökningar för hotell, museer och besöksmål.

– Bokningslä­get går ändå åt rätt håll. Även om det är långt ifrån en normal sommar så är det ett gott tecken eftersom vi vet att folk fortsätter att boka hotell väldigt nära inpå sin resa, säger han.

Turisterna ser alltså ut att bli fler i Gamla stans gränder i sommar men Caroline Strand, vd på Visit Stockholm, manar också stockholma­rna att själva besöka krogar, museer och turistattr­aktioner – och att bjuda hit släkt och vänner.

– I år är det en unik sommar med färre internatio­nella besökare då vi verkligen kan njuta av våra besöksmål och bli ambassadör­er för den här fantastisk­a staden när vi öppnar upp mer. Vi kan alla hjälpa besöksnäri­ngen som är viktiga för oss, säger hon.

 ?? FOTO: PER-ERIK ADAMSSON ?? ÅTERVÄNDER. Förra året anlände bara 28 turistkrys­sare till Stockholm. Årets säsong startade med att Mein Schiff 1 kom till stan, utan att några passagerar­e klev av.
FOTO: PER-ERIK ADAMSSON ÅTERVÄNDER. Förra året anlände bara 28 turistkrys­sare till Stockholm. Årets säsong startade med att Mein Schiff 1 kom till stan, utan att några passagerar­e klev av.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? NYTT LJUS? Hotell och attraktion­er börjar se en viss återhämtni­ng. Kanske ett tecken på att turistnäri­ngen kan återhämta sig något i sommar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS NYTT LJUS? Hotell och attraktion­er börjar se en viss återhämtni­ng. Kanske ett tecken på att turistnäri­ngen kan återhämta sig något i sommar.
 ?? FOTO: STOCKHOLM HAMNAR ?? STEFAN SCHEJA, Stockholm hamnar.
FOTO: STOCKHOLM HAMNAR STEFAN SCHEJA, Stockholm hamnar.
 ?? FOTO: MAGNUS FOND ?? CAROLINE STRAND, vd på Visit Stockholm
FOTO: MAGNUS FOND CAROLINE STRAND, vd på Visit Stockholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden