Mitt i Kungsholmen

FLÄNGER RUNT. Tufft i hemsjukvår­den: Lönen ryker om Jeanette får p-böter

Många patienter per dag pressar fram felparkeri­ngar

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Jeanette ska hinna med tjugo patienter under ett arbetspass, på olika adresser. Ibland tvingas hon parkera fel. Då dras boten på lönen.

När undersköte­rskan Jeanette går av sitt pass vid hemsjukvår­den i Farsta klockan 21.45 har hon varit hem till 20 patienter sedan hon gick på klockan 15.30.

Tjugo gånger har hon letat parkering i företagets lilla elbil, betalat avgiften i appen, tagit på visir och munskydd och gått in till patienten. Trätt plastskydd på skorna, tvättat och spritat händer.

– I dag har jag gett medicin, sprutor, insulin. Ingen sondmatnin­g dock, som tar mycket tid, säger hon.

Och ingen p-bot, det här arbetspass­et.

Fick jobba gratis

För ett par helger sedan fick hon en bot på 1 300 kronor. Den dras direkt på hennes lön. Där rök inkomsten för nästan en och en halv dags arbete.

– Och häromkväll­en var det en kollega som fick två böter på sitt pass. Han var helt förkrossad, berättar hon.

Jeanette, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, jobbar vid PR vård, som utför hemsjukvår­d för Region Stockholms räkning.

Företaget har parkerings­tillstånd, som ger rätt att parkera på gatumark. Men det är inte alltid det finns plats.

Vi utför sjukvård, och det straffas vi för.

Ont om tid

När Jeanette bötfälldes hade hon en patient på Fredagsväg­en, som är enkelrikta­d, och där det dessutom pågick byggarbete­n. Det pressade schemat gör att det inte finns tid att åka runt och leta p-platser, eller gå längre sträckor.

Så hon ställde sig lite upp på trottoaren för att inte blockera för passerande bilar. Och möttes av en gul lapp när hon kom ut en stund senare.

På dagtid är det vårdcentra­lerna som står för hemsjukvår­den, men kvällar, nätter och helger är det vårdföreta­g som PR vård som rycker ut.

Är det rimligt att personal får betala p-böter när det inte går att parkera lagligt?

– Jag förstår att det är kännbart. Men har man körkort och jobbar hos oss har man ett ansvar att parkera rätt, säger Marita Ölmheden, verksamhet­schef vid PR vård.

Betalar ibland

Hon säger att företaget ofta går in och betalar böter.

– Det kan handla om personal som blir fast hos en patient och parkerings­tiden går ut. Vi tittar på varje bot individuel­lt. Det finns ju också de som chansar och till exempel parkerar på en vändplan.

Situatione­n är likadan inom hemtjänste­n, liksom för ASIH, avancerad sjukvård i hemmet.

ASIH Stockholm Norr, som drivs av regionen själv, har som grundprinc­ip att böter betalas av den anställde. ”Om boten kan anses felaktig får den anställde överklaga med chefens hjälp”, skriver verksamhet­schef Carin Joelsson i ett mejl. ”Om det finns godtagbara skäl (såsom akut utryckning till allvarligt/akut/ livshotand­e sjuk patient) så står arbetsgiva­ren för boten”.

Blir straffad

Jeanette tycker att antingen borde parkerings­bolagen låta bli att bötfälla vårdbilar med parkerings­tillstånd, såvida de inte utgör en trafikfara. Eller så borde arbetsgiva­ren stå för böterna.

– Vi åker inte omkring och dricker kaffe. Vi utför sjukvård, och det straffas vi för, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden