Mitt i Kungsholmen

Svårt att klara löftet om semester STOCKHOLMS LÄN

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Regionen raggar personal in i det sista för att få ihop sommaren vid akutsjukhu­sen. Hyrpersona­l upphandlas nu för att täppa till luckorna. Men det finns sjuksköter­skor som inte litar på att det ska lyckas, utan säger upp sig.

Personalen vid regionens akutsjukhu­s ska få sina fyra veckors semester i sommar. Trots pandemin. Eller särskilt på grund av pandemin, som finansregi­onrådet Irene Svenonius (M) gick ut och lovade för några veckor sedan.

Men alla litar inte på det. Enligt tidningen Vårdfokus har sjuksköter­skor sagt upp sig, för att försäkra sig om att få semester. Emma Jonsson, vice ordförande i avdelning Stockholm, säger att det är något hon också hört, men inte kan bekräfta.

– Vi vet att det förekom förra sommaren, säger hon.

Enligt henne är semestrarn­a beviljade, men på många ställen är inte scheman klara.

– Vi är oroliga att detta kommer att lösas med övertidspa­ss och indragen semester, säger hon.

Ny upphandlin­g

Inte heller regionens sjukhus tycks vara på den säkra sidan. De har inlett en direktupph­andling av sjuksköter­skor och undersköte­rskor från bemannings­företag.

Regionen har avtal med ett antal bemannings­företag, där arvodet är 653 kronor i timmen för specialist­sjuksköter­skor. Den här upphandlin­gen är utöver den, och går ut till hela svenska marknaden, vilket blir dyrare.

På Karolinska universite­tssjukhuse­t söker de 30 undersköte­rskor och 30 sjuksköter­skor. Och Södersjukh­uset har annons ute för upphandlin­g av bland annat anestesisj­ukskötersk­or.

I Region Stockholm hyrdes personal in för 900 miljoner kronor under 2020, en ökning med tio procent mot året innan.

 ?? FOTO: BABS DROUGGE ?? SOMMARJOBB. Regionens sjukhus annonserar nu efter bemannings­personal för att klara sommarseme­strarna.
FOTO: BABS DROUGGE SOMMARJOBB. Regionens sjukhus annonserar nu efter bemannings­personal för att klara sommarseme­strarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden