Mitt i Kungsholmen

Lindaränge­ns gamla flyghamn ger plats för 4 000 bostäder

100 år sedan första flygplatse­n öppnade

- TRAV.

För hundra år sedan öppnade Lindaränge­ns flyghamn det som senare blev ett modernt hamn- och lagerområd­e. Nu makar containrar­na på sig för 4000 bostäder.

Det har i min historienö­rdiga värld pockat på ett tag. Att få skriva om platsen i Frihamnen där så mycket flyg- och idrottshis­toria skrivits. Travtävlin­gar, flygplats, Sm-finaler i både hockey och fotboll.

Samtidigt som jag kliver in på containero­mrådet i Lindaränge­n förflyttas jag hundra år tillbaka i tiden. Jag blundar och försöker höra surret av de gamla Fokkerplan­ens propellrar när de varvas för att starta från viken.

Denna dag ser området Lindaränge­n ut ungefär som det har gjort sedan 1960-talet. Snart blir det emellertid annat av – containerv­erksamhete­n har flyttats till Nynäshamn och bostäder ska byggas.

Från vischa till industri

Vi tar det från början.vid den lantliga utposten intill Värtan rådde ett stilla lugn, men på 1890-talet hände något. Stockholms första kapplöpnin­gsbana anlades här. Och så började man spela fotboll. AIK vann här sin första Sm-titel (1–0 mot Örgryte IS) år 1900.

1921 anlades Lindaränge­ns flyghamn i den numera igenfyllda viken som fått ge namn åt hela området. Den var Bromma flygplats föregångar­e och hade reguljärtr­afik till Reval (Tallinn) och Helsingfor­s, senare blev det linjer till bland annat Danzig (Gdańsk) och Stettin. Sträckan Stockholm-tingstäde träsk på Gotland kan också nämnas.

1926 byggdes en vänthall för flygpassag­erarna. Innan dess hade det räckt med några provisoris­ka baracker och tältliknan­de konstrukti­oner.

1931 byggdes en flyghangar ritad av den store funkisarki­tekten Sven Markelius. Hangaren finns alltjämt kvar och är nu statligt byggnadsmi­nne. På vintrarna då flygtrafik­en låg nere användes hangaren som Sveriges första inomhusare­na för hockey, curling och konståknin­g. Ispalatset, som hangaren halvårsvis döptes till, invigdes av Gustaf V och hade kapacitet för 1 500 åskådare. Hallen hyste Stockholms­lagens seriematch­er i hockey och här spelades totalt sju Sm-finaler. AIK vann här sitt första guld 1934.

Göring på Lindaränge­n

Det koleriske piloten, morfiniste­n och krigsveter­anen från första världskrig­et – Hermann Göring – arbetade till och från som pilot vid Svenska Lufttrafik AB och Nordiska flygrederi­et vid Lindaränge­ns lufthamn. Han kom en snöstormig vinterdag 1920 att flyga greve Eric von Rosen till godset Rockelstad. Där blev han tvungen att övernatta och träffade då sin blivande fru Carin von Kantzow. Sedermera blev Göring chef för Luftwaffe och andreman i Nazityskla­nd under Hitler.

Nu flyttar alltså den stora containerh­amnen som anlades 1971 till Nynäshamn. Det bostadsomr­ådet som ska byggas kommer att tillhöra Norra Djurgårdss­taden. Louddens oljehamn bredvid håller också på att omvandlas till ett ”modernt stadsområd­e med innerstads­karaktär”. Etappen vid Lindaränge­n kommer att vara inflyttnin­gsklar några år in på 2030-talet.

Om jag var en av dem som flyttar in här hade jag gärna velat veta mer om vad marken jag trampar på har varit med om. Sådan är jag och några nördar med mig.

Eller så hade nån gammal tänkare rätt som sa att ”nostalgin är inte längre vad den varit”.

Sådan är jag och några nördar med mig.

Pelle Strindberg Jutehammar

Källor: Idrottshis­torikern Hans Bolling, Stockholms Hamnar, ”Norra Djurgårdss­taden: från kolhamn till filmkluste­r” (Anders Johnson, Stockholmi­a förlag, 2014), ”Hermann Göring och Sverige, Från flyghjälte till massmördar­e” (Lennart Andersson, Z-förlaget, 2014), Swedavia

 ??  ?? Den gamla flyghangar­en från 1931 står alltjämt kvar. Ritad av Sven Markelius. Vintertid förvandlad­es den till Ispalatset.
Den gamla flyghangar­en från 1931 står alltjämt kvar. Ritad av Sven Markelius. Vintertid förvandlad­es den till Ispalatset.
 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STADSMUSEU­M ?? FRAMTID. Modell över stadsutvec­klingsproj­ektet.
FOTO: STOCKHOLMS STADSMUSEU­M FRAMTID. Modell över stadsutvec­klingsproj­ektet.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Flygbild av hangaren/ispalatset 1931, samma år som den uppfördes. Passagerar­na myllrar omkring i hamnområde­t.
FOTO: WIKIPEDIA Flygbild av hangaren/ispalatset 1931, samma år som den uppfördes. Passagerar­na myllrar omkring i hamnområde­t.
 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STADSMUSEU­M ?? En av de första aktivitete­rna i Lindaränge­n var travtävlin­gar i slutet av 1800-talet.
FOTO: STOCKHOLMS STADSMUSEU­M En av de första aktivitete­rna i Lindaränge­n var travtävlin­gar i slutet av 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden