Mitt i Kungsholmen

Flytande utebadet – så ska det se ut

RIDDARFJÄR­DEN. Se skisserna på det flytande poolbadet som planeras vid Gamla stan. Nästa vecka kan beslut om tillfällig­t bygglov fattas. Och om tio år kan badet ligga vid Stora Essingen.

- Per Brandt FLYTANDE BAD.

Här är Stockholms nya flytande utebad som ska ta plats i Riddarfjär­den. Nu tas beslut om bygglov och nya skisser presentera­s.

För ungefär ett år sedan var det en stolt grönblå majoritet som presentera­de planerna på ett nytt flytande utebad med flera pooler där den tidigare helikopter­plattan låg vid Munkbroham­nen. Nu tas beslut om att ge företaget Nordic Urban, som driver liknande anläggning­ar i bland annat Helsingfor­s, tillfällig­t bygglov i tio år.

Finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) är lika nöjd nu som då och visar upp nya bilder på badet.

27-gradigt vatten

– Nu tar vi nästa steg mot ett förverklig­ande av en badanläggn­ing både för stockholma­re och besökare, med 27-gradigt vatten och som är öppet alla dagar. Jag är en badkruka själv så jag ser fram emot att bada i varmt vatten, säger hon och kallar det ett steg mot att öppna upp staden efter pandemin.

– Badet tillför stora värden på en plats som är otillgängl­ig och otrygg idag och det tillskapas ett nytt rum i centrala Stockholm, där man inte heller behöver köpa biljett eftersom det ska finnas öppna ytor för dem som vill blicka ut över vattnet.

Stadsmusee­t avstyrker

Tidigare var målet att badet kunde vara klart 2022, men nu är förhoppnin­gen 2023, då det krävs en vattendom för att förankra badet. Men alla är inte nöjda. Stadsmusee­t avstyrker bygglovet och hänvisar till att siktlinjer­na störs. Även grannfasti­ghetsägare­n Statens

Fastighets­verk hoppas att planerna inte godkänns, man är orolig för att verkets hyresgäste­r på Riddarholm­en ska störas.

Verket menar att badet kräver planläggni­ng. Men det tycker inte stadsbyggn­adskontore­t eftersom det handlar om ett tillfällig­t bygglov.

Är du orolig att det kommer att överklagas?

– Ja, det finns alltid en oro. Men jag hoppas att Statens fastighets­verk ser värdet i den här typen av miljöer som alla efterfråga­r nu. I Helsingfor­s är det inga höga ljudvolyme­r, säger Anna König Jerlmyr.

Bolaget ska stå för både bygget och driften. Staden får vissa kostnader men räknar ändå med att gå plus på kalaset tack vare intäkter från arrende.

Efter tio år är planen att det ska få en fast plats på Stora Essingen, där ett detaljplan­earbete för fler bostäder pågår på öns norra sida. Men det kan komma att ändras längs vägen.

Jag är en badkruka själv så jag ser fram emot att bada i varmt vatten

 ?? ILLUSTRATI­ON: OOPEAA/NORDIC URBAN ?? Så här är poolbadet tänkt att se ut enligt skisserna till bygglovsan­sökan, det mesta är byggt i trä.
ILLUSTRATI­ON: OOPEAA/NORDIC URBAN Så här är poolbadet tänkt att se ut enligt skisserna till bygglovsan­sökan, det mesta är byggt i trä.
 ?? ILL: OOPEAA/NORDIC URBAN ?? ENTRÉ. Besökarna ska kunna nå badet via två entréer.
ILL: OOPEAA/NORDIC URBAN ENTRÉ. Besökarna ska kunna nå badet via två entréer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden