Mitt i Kungsholmen

Färre hållplatse­r med snabbare 4:an

SUPERBUSS.

- Ingrid Johansson 070-602 54 87 ingrid.johansson@mitti.se

Stombuss fyra kan susa fram i 20 kilometer i timmen mellan Radiohuset och Gullmarspl­an om några år. För nu börjar de många utredninga­rna och försöken utmynna i skarpa förslag.

På vissa av stombuss 4:as sträckor kan man lika gärna ta en rask promenad, eftersom den kryper fram i tio kilometer i timmen.

Men bussen ska bli snabbare och få en snitthasti­ghet på 20 kilometer i timmen. Det är Region Stockholm och Stockholms stad överens om.

Arbetet har pågått i flera år. Drömmen är Brt-bussar, som står för Bus Rapid Transit, snabbussar, som liknar ett spårtrafik­system. Och nu börjar skarpa förslag utformas:

Eget genomgåend­e målat kollektivt­rafikkörfä­lt. Grönt ljus i fler korsningar. Färre hållplatse­r. Fyrans linje mellan Gullmarspl­an och Radiohuset har runt 60 000 påstigande varje dygn. I utredninga­rna delas den in i delsträcko­r: Odengatan och Hornsgatan, samt Radiohuset-odengatan, S:t Eriksplan-hornstull och Hornsgatan-gullmarspl­an.

De olika sträckorna får olika nivåer.

Körfält bara för fyran

En nivå har rubriken ”Superfyran” på Odengatan och Hornsgatan. Där skulle i så fall all annan trafik få maka på sig, inklusive övriga bussar samt gång- och cykeltrafi­k.

Hållplatse­rna skulle bli färre med ett avstånd på minst 500 meter.

Ett mer modest förslag är ”Fyranplus”. Även där får bussen eget körfält, men det är bara biltrafike­n som får flytta på sig, med till exempel färre parkerings­platser. Alla hållplatse­r behålls. Men det innebär att man maximalt uppnår en hastighet om 15 kilometer i timmen.

För de övriga sträckorna gäller att om de ska uppnå Brt-nivå så behövs mittförlag­da körfält med egna, och färre, hållplatse­r enkom för linjen.

Nya sträckning­ar

Dessutom en annan sträckning där Ringvägen trafikeras i stället för Rosenlunds­gatan, och att linjen fortsätter på Valhallavä­gen med ny ändhållpla­ts.

Men en medelhasti­ghet på 20 kilometer i timmen kan också uppnås genom att minska den tid som bussarna står på hållplats. Det skulle innebära färre hållplatse­r med snabbare på- och avstigning, till exempel genom validering av biljetter i alla dörrar.

Vissa åtgärder ska kunna genomföras under 20212022, med en helhetslös­ning på plats till 2026.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Såväl fotgängare som cylister och bilister måste ur vägen om fyrans buss ska gå snabbare.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Såväl fotgängare som cylister och bilister måste ur vägen om fyrans buss ska gå snabbare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden