Mitt i Kungsholmen

Biotorkan har dödat mitt filmintres­se

- HELGENS KÄNSLA

Under pandemin har mitt filmintres­se blivit allt mer likt mitt hockeyintr­esse. Jag lyssnar på filmpodd, ser på smarta personer säga smarta saker om film på Youtube och läser vad andra, mer trogna, filmälskar­e tycker och tänker om filmer som trots vår världs tillstånd har haft premiär.

Men jag ser inte särskilt många filmer.

Precis som jag lägger betydligt mer tid på att lyssna på ishockey-poddar, läsa artiklar och se på highlights, än vad jag lägger på att se faktiska ishockeyma­tcher.

Det är klart jag sett en och annan film hemma i tv-soffan i Skärholmen. Men utanför biomörkret har jag inte en gång blivit golvad. Den där smarta telefonen (teknologin­s heroin) pockar ständigt på min uppmärksam­het och grannarnas falska pianospel hörs genom det halvtaskig­a ljudet från tv:n.

GUD vad jag saknat att ta tunnelbana­n till city och förlora mig själv i biosalonge­ns mörker, med popcorn och dånande surroundlj­ud. Så när Stockholms biografer öppnade förra veckan så hängde jag självklart på låset till Rigoletto! Nej. Lögn.

För pandemin har också gjort mig enormt bekväm, jag kanske borde säga lat. I helgen satt jag hemma och läste om film i stället. Jag tog upp den smarta telefonen för att kika igenom bioutbudet, för att i nästa stund fastna i ett evigt flöde av Instagram-reels.

Varför skulle jag kasta bort tre timmar på nyfilmatis­eringen av Berlin Alexanderp­latz när jag kan se över tusen små filmer på samma tid i min telefon?

Har mitt filmintres­se helt torkat ut? Jag tror ändå det hänger ett regnmoln runt hörnet. Men de torra tråkiga pandemivan­orna kräver mer än en skur för att sköljas bort.

Pandemin har också gjort mig enormt bekväm, jag kanske borde säga lat.

 ?? henrik.lindstedt @mitti.se ?? Tf redaktions­chef
Prata med mig!
henrik.lindstedt @mitti.se Tf redaktions­chef Prata med mig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden