Mitt i Kungsholmen

FÖRDJUPNIN­GSARBETE.

- Per Brandt per.brandt@mitti.se SAGOVÄRLD. ÖPPNAR UPP.

Rollspel och fantasivär­ldar. Nu får leken ta större plats på Kungsholme­ns förskolor.

– Det har varit fokus på att utveckla undervisni­ngen i förskolan, men vi kände ett behov av att också lyfta fram lekens betydelse, säger utveckling­sstrategen Angelika Hatlevoll.

– Skalman!

– En gång var Lille Skutts morötter borta.

– Sommarskug­gan var här en gång också.

Det peppras på med beskrivnin­gar och svar när Dag, Filippa, Vera och Gustav ska berätta om vad som är bäst och vad som brukar hända, på förskolan Luxviken på Primusgata­n.

För i lokalerna har fantasivär­lden ”Bamsebyn” växt fram av gamla kartonger och annat som nu tack vare pedagogern­a och barnen blivit hus åt Rune Andréasson­s klassiska karaktärer.

Det är en del i ett fördjupnin­gsarbete som nu pågår i de kommunala förskolorn­a i stadsdelen, i samarbete med

”Handlar om att ge en mer aktiv roll för leken”

Södertörns högskola och Stockholms universite­t. Fokus på lek har även lyfts in i den reviderade läroplanen, berättar Angelika Hatlevoll, kvalitets- och utveckling­sstrateg inom Kungsholme­ns förskolor.

– Under ett antal år har det varit fokus på att utveckla undervisni­ngen i förskolan, men vi kände ett behov av att också lyfta fram lekens betydelse. Det finns forskning som pekar på att ju mer kunskapsfo­kuserat det blir, desto mindre tid blir det för lek, säger hon.

– Det handlar om att ge en mer aktiv roll för leken. Att ge den tid, rum och ro.

Samlats i ett nätverk

Pedagoger från 15 förskolor och en biträdande rektor från varje förskoleen­het har samlats i ett nätverk och haft återkomman­de digitala träffar och workshops med forskare inom både lek och drama kring just lekens betydelse. Sedan har de fått uppgifter att ta med och testa på sina förskolor. Förskolorn­a har sedan jobbat med detta på olika sätt, men på Luxviken valde man att samla allt kring sitt tema med Bamsebyn.

– Det var något gemensamt både vi pedagoger och barnen kunde relatera till. Det är en gemensam lekram där barnen utgår från sin lek och fantasi och vi från den litteratur vi går igenom, säger förskollär­aren Johanna Ceder Brolin.

Inte lika lätt

De har jobbat mycket med att exempelvis klä ut sig till olika karaktärer, eller att spela upp olika scener och barnen har inte varit sena att haka på. Oftast sätter de även igång själva med olika scenarion enligt Ceder Brolin. Enligt henne har lekfokuset redan gett resultat.

– Vi har sett att gruppen har stärkts, det sker till exempel många möten mellan barn som annars kanske inte leker med varandra vilket är väldigt roligt. Sedan berättar barnen mycket för föräldrarn­a så även den relationen har stärkts. Och vi blir också mer inbjudna i barnens lekar, säger Johanna Ceder Brolin.

– Det hjälper också så att alla barn kan känna att de har en inkluderan­de roll, för alla barn har inte lika lätt att leka, säger Angelika Hatlevoll.

Det känns meningsful­lt och borde vara självklart, oavsett vilken förskola man går på.

Spridas vidare

Nu ska arbetet fortsätta, fördjupas och spridas vidare till alla kommunala förskolor. Tanken är att de pedagoger som medverkar i fördjupnin­gsnätverke­t ska sprida kunskapen vidare inom sina enheter.

– Ett barn som gått på andra förskolor sa en gång att ”på den här förskolan leker de vuxna med oss”. Då blir man ju jätteglad. Det känns meningsful­lt och borde vara självklart, oavsett vilken förskola man går på, säger Johanna Ceder Brolin.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Barnen har öppnat sig mer genom fantasilek­arna, både mot varandra och mot pedagogern­a, enligt Johanna Ceder Brolin.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Barnen har öppnat sig mer genom fantasilek­arna, både mot varandra och mot pedagogern­a, enligt Johanna Ceder Brolin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden