Mitt i Kungsholmen

Björn avlivad – jagade sin unge DJURGÅRDEN

- Michael Toll

Det är inte särskilt vanligt att vi avlivar större däggdjur.

Björnhonan Lill-babs har funnits på Skansen i över tio år. Men inte längre. Nu har hon avlivats och därmed gått samma öde till mötes som några av hennes ungar.

Anledninge­n till att Skansens egna björnhona LillBabs har avlivats är att hon flera gånger varit aggressiv mot en av sina fem björnungar, som skadats flera gånger.

– Situatione­n var inte så allvarlig i början, men det blev värre. Till slut fattades beslut om att björnhonan skulle avlivas, säger Yvonne Nordlind, Skansens kommunikat­ionschef.

Lill-babs har funnits på Skansen sedan 2008. Den 28 maj 2021 fattades beslutet om att avliva henne.

– Det är inte särskilt vanligt att vi avlivar större däggdjur, säger Linda Törngren, chef för djurvårdar­enheten på Skansen.

Björnungar avlivade

Senast Skansen tvingades fatta beslut om avlivning var 2013 – och då var det Lill Babs tre första ungar som inte fick leva längre.

– Vi hittade ingen placering till dem så de tvingades avlivas när de uppnått vuxen ålder, säger Linda Törngren.

 ?? FOTO: JONATHAN R LUNDKVIST / SKANSEN ?? BJÖRNDÖD. Skansen har tvingats avliva sin björnhona Lill-babs. För åtta år sedan togs beslut om att avliva hennes två ungar.
FOTO: JONATHAN R LUNDKVIST / SKANSEN BJÖRNDÖD. Skansen har tvingats avliva sin björnhona Lill-babs. För åtta år sedan togs beslut om att avliva hennes två ungar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden