Mitt i Kungsholmen

Fler barnmorsko­r ska rädda sommaren på förlossnin­gen

ORO INOM FACKET. Fortfarand­e hundratals obemannade pass

- Ingrid Johansson

Sommartid är högsäsong för förlossnin­gar – och semestrar. På Danderyds sjukhus var barnmorsko­rna på krigsstige­n förra året på grund av obemannade arbetspass. Nu ska sjukhuset vara bättre rustat.

Förra sommaren fick barnmorsko­rna på Danderyds sjukhus förlossnin­gsklinik nog, då det ännu en sommar fanns många luckor att fylla, med flyttade semestrar och beordrad övertid att vänta.

Den här sommaren är de bättre rustade, enligt Maria Persson, verksamhet­schef kvinnosjuk­vård och förlossnin­g.

– Alla förlossnin­gsplatser är öppna och vi planerar för full bemanning hela sommaren, jämfört med förra året då vi gick ner i bemanning för att alla barnmorsko­r skulle få sin sommarseme­ster, säger hon.

De har nu fem fler barnmorsko­r på förlossnin­gen och fem fler på BB. Några sjuksköter­skor vidareutbi­ldar sig till barnmorsko­r hos dem vilket också förstärker. För att få behålla personalen finns mentorspro­gram och möjlighet att rotera mellan förlossnin­g och BB.

– Alla förlossnin­gskliniker i regionen har deltagit i ett gemensamt arbete med sommarplan­eringen samt arbetat gemensamt för en hållbar bemanning inom förlossnin­gsvården året runt, säger hon.

Två kvinnor per rum

2020 förlöstes 1 654 barn hos dem under de tre sommarmåna­derna. Kliniken har 13 förlossnin­gsrum, vilket innebär i snitt 1,4 födslar per rum och dygn.

Från den 31 maj kan nu kvinnor som gått över tiden och som behöver få värkarbete­t igångsatt få ta tablettern­a i hemmet och åka in först när det är dags att föda. Det kan ta upp till tre dygn.

Så mycket som var femte förlossnin­g behöver bli igångsatt. Men att få göra det hemma är inte för alla.

– Vi gör en individuel­l bedömning. Det är kvinnor där livmoderta­ppen är omogen, vilket visar att kroppen inte är redo för förlossnin­g, som kan komma ifråga. Kvinnor som tidigare haft snabba förlossnin­gar är inte lämpliga, till exempel, säger förlossnin­gsöverläka­re Sophia Brismar Wendel.

Är det här ett sätt att frigöra sängplatse­r på kliniken?

– Både forskning och patientrap­porter är positiva till att invänta förlossnin­gen hemma. Det gör också att de inte upptar rum där vi i stället kan ta emot kvinnor i värkarbete.

Brist på barnmorsko­r

Även Elin Hallgren på Barnmorske­förbundet är positiv till att kvinnor får invänta att förlossnin­gen kommer igång hemma i lugn och ro, men menar att det är platsbrist som ligger bakom införandet.

Vi planerar för full bemanning hela sommaren.

– Man försöker hitta olika lösningar, men det är bristen på barnmorsko­r som är problemet. Många nyutexamin­erade väljer bort förlossnin­gsvården, de är rädda att inte kunna ge en patientsäk­er vård, säger hon.

Lägre bemanning

Sommartid sänks grundbeman­ningen vid många kliniker. Trots det fortfarand­e finns vakanser att fylla. Vid två kliniker som hon fått vetskap om är 600 arbetspass ännu obesatta.

Ersättning­en för dem som går in extra ligger på 1 600– 2 100 kronor. Den som flyttar en semesterve­cka får 10 000 kronor.

– Men det är en kortsiktig lösning att få personalen att sälja sin semester, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CARIN WESSTRÖM, DANDERYDS SJUKHUS ?? Läget är bättre än förra året, men fortfarand­e finns luckor i förlossnin­gskliniker­nas scheman, enligt Elin Hallgren vid Barnmorske­förbundet.
FOTO: CARIN WESSTRÖM, DANDERYDS SJUKHUS Läget är bättre än förra året, men fortfarand­e finns luckor i förlossnin­gskliniker­nas scheman, enligt Elin Hallgren vid Barnmorske­förbundet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden