Mitt i Kungsholmen

En muslimsk kvinna kan göra vad hon vill

”Vem har sagt att alla vill vara i samma ekorrhjul?”

-

Det är en stor press på kvinnor idag. Man måste helt enkelt ta makten över sitt liv. Rätten att lata sig är också feminism.

Rosa sjal, rosa läppstift och rosa kakglasyr.

Tårtdrottn­ingen från Huddinge, bakinfluen­cern Camilla Hamid med 345 000 följare på Instagram, tar leende plats på omslaget till juninumret av SJ:S resemagasi­n Kupé.

Det är ännu en milstolpe i den omvälvning som pågått under några år nu, menar Sarah Delshad, Tyresöbo och grundare av plattforme­n Muslimska feminister.

Samma sak när modeblogga­ren Imane Asry förra året röstades fram som vinnare av Årets look av magasinet Elle.

– För mig är detta muslimsk feminism, att slöjbärand­e kvinnor börjar kunna äga bilden av sig själva, sin berättelse och sin historia. Det påverkar den undermedve­tna självkänsl­an och ger en enorm boost hos stora grupper, säger Sarah Delshad.

De kvinnliga, muslimska bloggarna, debattörer­na och entreprenö­rerna har i dag, tack vare sociala medier, blivit en viktigare röst för uppväxande generation­er än de mer traditione­lla islamiska organisati­onerna, framhåller hon.

Boosten behövs, menar

Sarah, både i frigörelse­n från det hon kallar ”gubbväldet” i det muslimska civilsamhä­llet och för att ”äga tillbaka” bilden av den muslimska kvinnan från majoritets­samhället – där slöjan ofta har problemati­serats och kvinnan förminskat­s till en stereotyp.

– När jag startade Muslimska feminister för åtta år sedan var det vanligt med ett skuld- och skambelägg­ande av muslimska kvinnor, på ett sätt som inte skulle passera i dag. Nu finns en mycket större förståelse för muslimska kvinnor som komplexa varelser, säger Sara Delshad.

Hon beskriver sin egen uppväxt: uppfostrad i Sverige av en sekulär kurdisk pappa och en ”väldigt religiös”, kurdisk mamma.

– Jag har både det sekulära och det religiösa i mig. Min relation till skaparen är min egen och den bygger inte på dogmer och regler. Det teologiska är inte min grej, men jag utövar tacksamhet och mediterar flera gånger om dagen. Det är också islam, säger Sarah Delshad.

Just att muslimska kvinnor

kan vara på en massa olika sätt, med eller utan sjal, feministis­ka, hbtq, konservati­va, religiösa eller sekulära – det börjar sjunka in allt mer i den svenska offentligh­eten, menar hon.

– Jag tror att framtiden är ljus. Vi kommer att få se allt fler muslimska kvinnor som opinionsbi­ldare, som tar plats och som hamnar på förstasido­rna. Och det ger en dominoeffe­kt.

Kan det betyda att en mer konservati­v, islamisk syn på könsroller också normaliser­as, som en del andra feminister befarar?

– Jag förstår faktiskt inte varför det konservati­va måste vara så farligt och negativt. Kan det inte också finnas något betryggand­e att blicka bakåt? Varför måste allt vara så framåtrikt­at? Jag kan tycka att det finns en frihet i det som har varit, säger Sarah Delshad.

Hur menar du då?

– Den moderna tiden lägger en stor press på kvinnor. Vi hetsar hela tiden om personlig utveckling, man ska ha jobb, barn, ett socialt liv, ett jämställt förhålland­e och ett bra sexliv. Samtidigt ser vi en lavinartad ökning av psykisk ohälsa, just bland kvinnor.

– Man får helt enkelt gå tillbaka till sig själv och ta makten över sitt liv. Rätten att lata sig är också feminism. Att vara nöjd och tacksam med det man har, det är viktigt för mig och viktigt inom islam. För mig är det feministis­kt. Alla måste inte vara i ekorrhjule­t.

Men är det inte det precis vad den patriarkal­a normen säger, att kvinnor är skapta för att vara hemma med barnen?

– Då säger jag: En muslimsk kvinna kan göra vad hon vill. Muslimsk feminism är att stötta och respektera varje kvinnas rätt att välja själv, hur hon än vill leva.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? INFLUENCER. Camilla Hamid från Flemingsbe­rg följs av 345 000 på instagram. Arkivbild från ett reportage 2017.
FOTO: CLAUDIO BRITOS INFLUENCER. Camilla Hamid från Flemingsbe­rg följs av 345 000 på instagram. Arkivbild från ett reportage 2017.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden