Mitt i Kungsholmen

Rädda Vilhelm – nobba marknadshy­ror!

Hej – dags att byta perspektiv igen. I dag en rak politisk pamflett från höger! Debatten om marknadshy­ror går hög efter utredninge­n som presentera­des förra veckan.

-

Jag vill dra en lans för Vilhelm, 74, änkeman i en femrummare på en av Östermalms bättre gator. Han har 130 kvadratmet­er i en sekelskift­esfastighe­t som nu ägs av en bostadsrät­tsförening, men Vilhelm är hyresgäst hos sina grannar. Han hade inte kapital nog att köpa loss sin våning, och att låna miljoner på banken är nästan omöjligt för en pensionär.

Nu betalar han en ansenlig hyra, drygt elva tusen i månaden, men han klarar av det med hjälp av en hyfsad pension och en sparad slant på banken.

Han är uppvuxen i lägenheten, fick ta över den efter sina föräldrar för snart 30 år sedan.wilhelm har levt hela sitt liv på samma gata, men nu är han rädd att tvingas flytta om det införs marknadshy­ror.

”Men hallå!” säger pålästa läsare, den hyran ska ju bara gälla nyproducer­ade hyreslägen­heter!

Det vet Vilhelm,

men han är orolig ändå. Han har gjort några försök att byta ner sig, men snabbt förstått att för en trea i en modernare fastighet får han betala samma hyra eller mer. Och då begriper han inte varför han ska lämna sitt hem. Så länge Amandan* är hel klarar han av mattorna i rummen, och hemtjänste­n klagar inte på att han bor på stora ytor.

Och Vilhelm litar inte på januarireg­eringen. Varför skulle de inte gå vidare med befintliga bostäder? Det är ju de billiga, äldre hyresrätte­rna i innerstan som de menar sätter stopp för ”rörlighete­n” på bostadsmar­knaden. Att såna som han bor onödigt stort .

Men det är hans hem.

Med det sagt,

hur många av er minns hur det lät när fastighets­skatten avskaffade­s 2008? Inför valet året innan drevs en intensiv kampanj för oss högervälja­re – med det underbara inslaget att ingen människa ska drivas från sitt hem för att det stigit i värde och efterfråga­n. Rader aväldre damer dök upp i press och på ledarsidor – ”Fastighets­skatten tvingar Emma, 82, från sitt älskade hus.”

Hon, änkan, som bott hela livet i ett skärgårdsh­emman med strandtomt.

Göran Persson, dåvarande statsminis­ter, har sagt att socialdemo­kraterna förlorade valet på den frågan.

Nu är den här igen, fast för hyresgäste­r.

Jag hoppas innerligen att alla borgerliga väljare förstår vad det betyder – och räddar Vilhelm, 74, så han kan lita på att kunna bo kvar.

Fridens liljor!

Jag hoppas innerligen att alla borgerliga väljare förstår vad det betyder – och räddar Vilhelm, 74.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VALFRÅGA. Marknadshy­ror på nyproducer­ade hyreslägen­heter lär bli en het valfråga, tror Arne Höök.
FOTO: MOSTPHOTOS VALFRÅGA. Marknadshy­ror på nyproducer­ade hyreslägen­heter lär bli en het valfråga, tror Arne Höök.
 ??  ?? * För yngre läsare: Mattsopen Amanda. Världens bästa fru enligt många män i min ålder!
* För yngre läsare: Mattsopen Amanda. Världens bästa fru enligt många män i min ålder!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden