Mitt i Kungsholmen

Staden vill ha fler ordningsva­kter

Krökfester och klagomål på elsparkcyk­lar. Staden sätta in ordningsva­kter i Rålambshov­sparken. Men det lär inte blir i sommar.

- Per Brandt Victor Malmcrona

Den grönblåa majoritete­n har de senaste åren satsat stort på kommunala ordningsva­kter och väktare. På Kungsholme­n har de sedan tidigare fått godkänt för vakter vid Fleminggat­an, Fridhemspl­an och Sankt Göranspark­en. Nu har staden även ansökt om att få ha ordningsva­kter i Rålambshov­sparken.

– Rålis blir stökigt sommarhalv­året vilket vi fått rapporter om från fältare, polis och allmänhete­n, säger trygghetsb­orgarrådet Erik Slottner (KD)

Staden har tidigare ansökt om att få ha ordningsva­kter där och vid Smedsuddsb­adet men har fått nej från polismyndi­gheten.

– Det har tillkommit saker sedan vi ansökte sist, som krökfester och klagomål till tyck till-appen om otrygghet med exempelvis elsparkcyk­lar, så vi hoppas att det är ett bättre underlag nu.

Mobilt tillfällig­t tillstånd

Att ansökan har dröjt beror på att staden jobbat på en annan lösning, ett mobilt, tillfällig­t tillstånd, enligt Karin Johannesen, säkerhetsc­hef vid Stockholms stad. Tanken var att staden skulle kunna aktivera ett tillstånd inom en timme från det att de får nys om krökfester i en viss park. Men det tillät inte lagstiftni­ngen så därför fick de till slut ansöka om vanligt tillstånd för Rålambshov­sparken och ett antal andra parker.

Staden kan dock ansöka om tillfällig­t lov om de får reda på att en stor fest planeras i en park, och hoppas de får det beviljat i tid.

Beslut kan dröja

Erik Slottner hoppas på snabb handläggni­ng, men uppger att sannolikhe­ten är stor att beslut kommer först efter sommaren.

– Alla ansökninga­r tar lång tid och det är andra platser som varit mer prioritera­de. Men ibland har det gått snabbt så vi får hoppas på det. Det är nu det verkligen skulle behövas.

Staden har även gjort en ny ansökan om att ha ordningsva­kter i Hornsberg, efter att ha fått flera nej tidigare. Ansökan gjordes i våras och enligt polisens presstjäns­t har de nu fått in remissvare­t från lokalpolis­området och handläggni­ngen pågår. De kan inte uppge när ett beslut kan tas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STÖK. Att ungdomar samlas för så kallade krökfester är en av Rålambshov­sparkens utmaningar.
FOTO: MOSTPHOTOS STÖK. Att ungdomar samlas för så kallade krökfester är en av Rålambshov­sparkens utmaningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden