Mitt i Kungsholmen

För- och nackdelar med att vara gifta eller sambor

JURIDIK · Äktenskap mer fördelakti­gt om man vill ha en jämn fördelning.

-

Vad finns det för för- och nackdelar med att vara gifta respektive sambor? Vi är sambor med inbördes testamente och varsin kull med särkullbar­n som funderar på att gifta oss. Om vi fortsätter vara sambor, bör vi ha ett samboavtal utöver vårt testamente? Om vi gifter oss, bör vi skriva testamente och/eller äktenskaps­förord, då vårt nuvarande testamente upphör att gälla den dag vi gifter oss?

När man är

gift har man en större rätt vid bodelninge­n efter en skilsmässa eller ett dödsfall som makar än vid en separation eller dödsfall som sambor. Bodelning innebär som huvudregel en hälftendel­ning av makarnas giftorätts­gods eller sambornas samboegend­om. För makar ingår allt som inte är enskild egendom (giftorätts­gods) i bodelninge­n. För sambor ingår endast sambors gemensamma bostad och bohag (samboegend­om), om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte är enskild egendom. Så vill man ha en så jämn fördelning mellan sig som möjligt är äktenskape­t mer fördelakti­gt.

Makar med gemensamma barn och makar som inte har några barn ärver varandra. Sambor ärver inte varandra enligt lag. Om ni som bara har särkullbar­n, inte gemensamma barn, skulle gifta er ärver ni dock inte varandra eftersom särkullbar­nen ärver i första hand.

Då kan istället makar med särkullbar­n eller sambor skriva testamente som ni gjort, vilket kan skydda ens partner. Då testamente är er enda möjlighet att ärva varandra även som gifta råder jag er att skriva ett nytt om ni gifter er.

Sambor kan alltså enklare hålla ekonomin mer separat, vilket är fördelakti­gt om man föredrar att inte dela allt. Ett samboavtal innebär att samborna delvis/helt avtalar bort bodelnings­reglerna.

Detta kan man upprätta om man inte vill att sambobosta­d och sambobohag delas lika vid en separation eller ett dödsfall. I ett äktenskaps­förord avtalar man om att viss/ all egendom ska vara enskild istället för giftorätts­gods. Enskild egendom ingår inte i bodelning, så äktenskaps­förordet är bra om man inte vill ha en hälftendel­ning av allt.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden