Mitt i Kungsholmen

Håkan Sjöstrand, Så kan fotbollen hjälpa till att minska utsläppen

- generalskr­eterare Svenska Fotbollför­bundet Håkan Hedberg, vd Rexel Sverige

Under våren har

Malungs IF bytt belysnings­system i Skinnarval­lens fotbollsha­ll. Förutom att belysnings­miljön nu är perfekt anpassad för fotboll har energianvä­ndning och kostnader minskat med nästan 90 procent. Samtidigt minskades miljöbelas­tningen med cirka 900 kilo CO2 per år.

Detsamma gäller för Gislaveds IS inomhushal­l, som efter sin energiopti­mering bytt ut den gamla belysninge­n till en energisnål och således sparar 90 procent på sin elförbrukn­ing. Gislaved IS investerin­g betalar sig inom ett år och nio månader.

Dessa två projekt – och andra – har delfinansi­erats av Svenska Fotbollför­bundet,

som tillsamman­s med energiopti­meringsför­etaget Rexel, sedan drygt ett år tillbaka driver ”Energiinit­iativet”. Samarbetet går ut på att energiopti­mera, effektivis­era och moderniser­a fotbollsan­läggningar och samtidigt bidra till att föreningar­na kan lägga mer resurser på barn och ungdomar som spelar fotboll.

I Sverige finns

drygt 1 500 klubbägda fotbollsan­läggningar, av vilka de flesta snabbt kan göra mycket stora besparinga­r på miljö och energiförb­rukning samtidigt som de frigör resurser till fotbollsve­rksamheten.

Vi inventerar för närvarande ett försvarlig­t antal föreningsä­gda fotbollsan­läggningar runt om i Sverige för att hjälpa svensk fotboll att nå sina energimål och vi vet att det finns ett uppdämt behov av att se över anläggning­ar runt om i landet. Dessvärre är föreningss­verige ännu inte fullt medvetna om att ekonomiskt stöd finns att få från Energiinit­iativet.

Svenska Fotbollför­bundet och Rexel förenas i en strävan att bidra till ett mer hållbart samhälle. Er fotbollsfö­rening kan också vara med på den resan.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTIAN LÄRK ?? EL. Det går åt mycket ström under fotbollstr­äningen vintertid. Bilden är tagen från Torvalla IP när IFK Haninge tränade på hemmaplan för något år sedan.
ARKIVBILD: CHRISTIAN LÄRK EL. Det går åt mycket ström under fotbollstr­äningen vintertid. Bilden är tagen från Torvalla IP när IFK Haninge tränade på hemmaplan för något år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden