Mitt i Kungsholmen

Två idrottshal­lar kan bli tre i Kristinebe­rg. Men tidplanen avgör

HALLAR.

- per.brandt@mitti.se

Snart smygöppnar något nytt som ska skaka liv i Mariedal. Det blir servering med skandinavi­sk meny i trädgården. Och i annexet finns plats för såväl bröllop som julmarknad­er.

Planerna på ett kafé i annexet vid Mariedal har funnits länge och förslagen har varit många. Ett ”Rosendal light” har varit en idé, det har även funnits ett tillfällig­t containerk­afé under några somrar. Men nu är något permanent snart på väg att öppna. Det är Cecilia Peuranen och Lars Hjortholt som hoppas smygstarta Mariedals trädgårdsc­afé i mitten av juli. För exakt öppning se deras Facebooksi­da.

Bor i Mariedal

Idén föddes efter årsskiftet när en tilltänkt aktör för kaféet backade ur, berättar Cecilia, som bor i en av de nya hyresrätte­rna i det stora huset vid Mariedal. Hon kontaktade då den kommunala fastighets­ägaren Stadsholme­n och på den vägen är det.

Cecilia arbetar med bland annat events och har genom dessa jobbat mycket med Lars, som bland annat tidigare har drivit Muskö sjökrog. Nu ska de alltså starta det nya Mariedal tillsamman­s.

Skandinavi­sk meny

– Vi är noga med att säga att vi bara smygöppnar i år, eftersom vi är en bra bit in i säsongen. Men det är ju en fantastisk plats. Det har varit drivet att göra det här, säger Lars.

Sommarsäso­ngen är planen att det blir servering med fullständi­ga rättighete­r för öl och vin och bord i trädgården. Fokus ligger på en skandinavi­sk meny med säsongens råvaror. Duon kallar det en hybrid mellan kafé och restaurang.

Maten lagas i den nya byggnaden som har tagit plats på tomten. I den gamla byggnaden, annexet, som har renoverats, blev det nämligen för svårt att skapa ett modernt kök. Där har de andra planer. För målet är att området ska leva året runt. Idéer är det ingen brist på.

– Här inne tänker vi att man har privata middagar eller bröllop. Vi kanske även kommer att ha glass-servering här. Eller galleri. Eller lanthandel­sförsäljni­ng. Det får växa fram, säger Cecilia.

– Det är kul att vi har så här mycket yta året runt för att kunna göra olika saker. Det kan till exempel vara samarbeten med foodtrucks som kommer hit, eller en julmarknad här ute med närproduce­rade saker. Vi vill att det här ska vara en levande miljö för närområdet.

Drömmer om örtagård

Arbetet pågår för fullt ute i trädgården, enligt Stadsholme­n ska det vara klart 1 juli. Duon hoppas även kunna få plats att odla örter till matlagning­en.

– Det vore ju en dröm om vi kunde ha det, som en liten örträdgård, säger Lars.

Suget efter att något ska öppna här verkar stort.

– Det kommer förbi folk varje dag och frågar vad det ska bli och när vi ska öppna. Det är jättekul, säger Cecilia.

Det kommer förbi folk varje dag.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ÖPPNAR. Lars Hjortholt och Cecilia Peuranen ska driva nya verksamhet­en vid Mariedal.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ÖPPNAR. Lars Hjortholt och Cecilia Peuranen ska driva nya verksamhet­en vid Mariedal.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? EVENTHUS. I annexet tänker sig duon att det kan bli olika events eller att det går att hyra för privata tillställn­ingar.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ EVENTHUS. I annexet tänker sig duon att det kan bli olika events eller att det går att hyra för privata tillställn­ingar.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? SERVERING. Arbete pågår i trädgården. I bakgrunden syns den nya serverings­byggnaden.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ SERVERING. Arbete pågår i trädgården. I bakgrunden syns den nya serverings­byggnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden