Mitt i Kungsholmen

Ett tusental hyresrätte­r hyrs ut som hotellrum

- Elina Lundberg

STOCKHOLMS LÄN

Lägenheter försvinner från de som behöver en permanent bostad.

Minst 1135 hyresrätte­r i Stockholms­området hyrs ut på ett hotell-liknande sätt, enligt Hyresgästf­öreningens kartläggni­ng. Men affärsmode­llen är långt mycket vanligare enligt utredaren Julia Synnelius: “Det är toppen av ett isberg”.

Mitt i har tidigare rapportera­t om fastighets­ägare, som istället för att låta hyresrätte­r gå till bostadskön, hyr ut lägenheter­na i andra hand via mellanhänd­er och hotellsajt­er till mångdubbla hyror till företag och turister.

Nu visar en kartläggni­ng av Hyresgästf­öreningen att minst 1 135 hyresrätte­r i 177 fastighete­r har hyrts ut på det här sättet i Storstockh­olm mellan 2018 och 2021.

Ofta används sajter som Airbnb av fastighets­ägare eller de företag som agerar mellanhänd­er vid uthyrninge­n.

– Det här är lägenheter som försvinner från de som behöver en permanent bostad. Det är över tusen hushåll som hade kunnat få en lägenhet i de här ofta äldre fastighete­rna med rimliga hyror, säger Julia Synnelius, utredare på Hyresgästf­öreningen.

Affärsmode­llen borgar för en växande grå hyresmarkn­ad med otrygga villkor och höga hyror, enligt Hyresgästf­öreningen, som också varnar för att de som bor permanent i fastighete­rna drabbas av uthyrninge­n. Enligt hyresgästf­öreningen vittnar de om störningar och otrygghet när lägenheter i huset hotellifie­ras.

Växande fenomen

Kommunerna borde agera mer för att se till att hyresrätte­rna inte försvinner från Stockholms bostadsmar­knad på det här sättet, anser Julia Synnelius. Många gånger strider uthyrninge­n mot detaljplan­erna eftersom husen inte är planlagda som hotell.

– Vi tror verkligen det är toppen av ett isberg och att fenomenet kommer att växa. Det finns starka krafter som vill tjäna mer pengar på hyresrätte­rna och som hittar sätt att göra det, säger Julia Synnelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden