Mitt i Kungsholmen

När vi la upp bilderna ville flera i släkten följa efter

Folk ringde och frågade: ”Hur går det? Var handlar ni mat?”

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

Släktingar och vänner var fulla av frågor när familjen Ammouri från Bredäng förra sommaren bröt mönstret och hyrde en liten stuga på Gotland – eftersom det ändå inte gick att resa till Libanon som de annars skulle ha gjort.

– Vi började lägga upp bilder på facebook. Och det var många som ringde och undrade. ”Hur går det? Var köper ni mat?” Vi sa ”Det går jättebra, man köper mat direkt från bönderna”. Inom en vecka var det tre familjer som åkte efter oss, berättar Mohamad Ammouri.

Den lilla stugan som de hade hittat på nätet låg vid en bondgård en bit norr om Visby, med pickande kycklingar och nyvärpta ägg på morgnarna.

– Många från Libanon är uppvuxna i byar och vi gillar det livet, att odla grönsaker och ha bin. Och jag visste inte att Gotland var så fint – vita stenar på stränderna, väldigt likt vårt land faktiskt, säger Mohamad Ammouri.

Alla i familjen – pappa Mohamad, mamma Lama och sönerna Sebastian och Daniel – var särskilt imponerade över betalnings­modellen som gäller i många gårdsbutik­er: att man bara lägger pengar i en låda utan att någon kontroller­ar.

– Jag var tvungen att filma och skicka till hemlandet: ”Kolla, här lägger jag en hundring och tar växeln själv”, berättar Mohammad.

– Det är så fint att man kan lita så mycket på andra människor, att de kan ha den gemenskape­n, tillägger Sebastian, 15.

Själv har han varit flera gånger i Stockholms skärgård. Men ingen av hans kompisar har gjort något sånt, tror han. Många är kvar i stan hela sommaren.

Nu står väskorna packade för årets sommarresa: äntligen går det att flyga till Libanon igen, till farmor och till det nybyggda semesterhu­set som familjen köpte alldeles innan coronan bröt ut.

– Vi är många som har satsat de pengar vi jobbat ihop på att köpa hus i det gamla hemlandet. Men jag vet flera som nu börjar prata om att sälja sina hus där och flytta pengarna hit till Sverige i stället, säger Mohamad.

– Ju längre folk bor här desto mindre tänker de på Libanon. Våra barnbarn kommer att vara helsvenska, tillägger han.

Hur känns det?

– Lite jobbigt om de inte alls känner sig som libaneser. Men det viktigaste är att de växer upp utan krig och orolighete­r, säger Mohamad Ammouri.

Jag var tvungen att filma och visa: ’Kolla, man lägger en hundring och tar växeln själv!’

Själv hoppas han att hans nystartade elektriker­firma ska gå så bra att familjen har råd med både utlandsres­or och sommarutfl­ykter inom Sverige.

– Det är dumt egentligen att åka till Libanon på sommaren, när det är som finast här i Sverige. Men det är bara i juli som det funkar med jobbet, säger Mohamad.

Han berättar att han har runt 400 släktingar i Sverige. Att flera av dem kom efter till Gotland förra året var toppen, tycker han.

– På semestern är det kul att träffa släktingar och kompisar utan stress, när man inte har jobb att tänka på. Man kommer närmare varandra när man är avslappnad, säger han.

De kände ingen som provat det tidigare. Men stugveckan på Gotland blev en succé, både för familjen Ammouri från Bredäng och för släktingar­na som inspirerad­es och följde efter. ”Väldigt likt vårt land”, säger Mohamad Ammouri.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RESER GÄRNA. Mohamad Ammouri, hustrun Lama Saleh och sonen Daniel på balkongen i Bredäng. I år går sommarresa­n till Libanon, men förra året upptäcke familjen Gotland.
FOTO: PRIVAT RESER GÄRNA. Mohamad Ammouri, hustrun Lama Saleh och sonen Daniel på balkongen i Bredäng. I år går sommarresa­n till Libanon, men förra året upptäcke familjen Gotland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden