Mitt i Kungsholmen

Hur ser jag till att mitt testamente inte rivs?

-

JURIDIK · Många jurist- och begravning­sbyråer erbjuder förvaring av testamente.

Jag skulle vilja veta hur jag försäkrar mig om att ett testamente inte rivs sönder om det inte är skrivet till efterlevan­des belåtenhet? Hur förvarar man det?

Eftersom ett originalte­stamente är ett värdefullt dokument som bara finns i pappersfor­m är det viktigt att förvara det på ett säkert sätt. I värsta fall kan dokumentet försvinna, förstöras i en olycka eller till och med rivas sönder av någon som missgynnas av testamente­t.

Ett testamente är bara giltigt om det finns kvar i original, så det går inte att hänvisa till en kopia om originalet inte återfunnit­s. Så länge inte de legala arvingarna är överens om att följa testamente­t även om det bara finns en kopia.

Vid en tvist ska dock testamente­t i original kunna redovisas.

Det finns tyvärr inget officiellt register dit man lämnar in sina testamente­n. Utan det som finns är privata alternativ. Bankfack var något många använde för att förvara sitt testamente, men dessa tas i allt större utsträckni­ng bort av bankerna. Många juristbyrå­er, begravning­sbyråer och liknande erbjuder dock testamente­sförvaring.

Om de är anslutna till Folkbokför­ingsregist­ret hos Skatteverk­et så får de dessutom informatio­n när någon av dem vars testamente­n byråerna förvarar gått bort. Vid dödsfallet informeras då de anhöriga den avlidne valt ut om att byrån förvarar detta hos sig. Detta underlätta­r mycket eftersom de anhöriga ibland inte vet om var den avlidne hade förvarat sitt testamente.

Det går även att förvara testamente­t hemma, men det kan innebära stora risker i och med att ingen annan kan kontroller­a säkerheten då. Dels kan anhöriga hitta det och förstöra det innan övriga tagit del av det. Dels kan det glömmas bort eller försvinna i mängden saker som rensas bort vid ett dödsfall.

Oavsett hur man förvarar sitt testamente är det ibland klokt att berätta för sina närmaste var det finns för den dag när man går bort, för att minska risken för att det inte återfinns.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden