Mitt i Kungsholmen

Jörgen Jehander Våga prata med den som har eller har haft cancer

- Ordförande Njurcancer­föreningen

Att våga prata om sin cancer kan, efter allt det akuta på sjukhuset, vara det första steget till att må bättre. Men många vill inte verka svaga och vara en börda för sina närmaste, och pratar därför inte om det.

Så ta steget du som känner någon som har eller har haft cancer: fråga och lyssna.

Sverige har som ett av 40 länder deltagit i en undersökni­ng från Internatio­nella njurcancer­föreningen om de det psykiska delarna vid njurcancer. Resultat: 40 procent av svenska patienter med njurcancer upplever så stor oro relaterat till sjukdomen att det stör deras koncentrat­ion.

Samtidigt pratar inte var fjärde med någon om sina känslor och hur de mår rent psykiskt. Många tänker nog att det bara är att bita ihop och vara glad över att man är färdigbeha­ndlad och kapslar därför in de psykiska delarna.

De vanligaste orsakerna till att inte förmå prata om sina känslor relaterade till sin njurcancer är enligt undersökni­ngen: Vill inte framstå som svag, vara en börda eller att andra tycker synd om en. Det är obekvämt att prata om känslor knutna till sin njurcancer­diagnos och man sluter det hellre inom sig.

25 procent föredrar att inte prata med andra om hur njurcancer­n påverkar dem. Det finns ett uppdämt behov av att få prata, så du som läser detta och känner någon som har eller har haft cancer – ta kontakt och prata.

Och förstås, acceptera om du får ett nej.

På Njurcancer­föreningen­s Facebook-grupp är många aktiva och öppna med känslor och funderinga­r. Det diskuteras, stöttas och ges råd. Här kan man känna sig fri att vara öppen och särskilt under pandemin är förstås digitala kontakter ovärderlig­a. Som patientför­ening kan vi spela roll och ingjuta HOPP, kanske är det vårt största bidrag.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SAMTAL. Det är efter tiden på sjukhus som den som fått en cancerdiag­nos behöver sina nära och kära som mest. Våga ställ frågor.
FOTO: MOSTPHOTOS SAMTAL. Det är efter tiden på sjukhus som den som fått en cancerdiag­nos behöver sina nära och kära som mest. Våga ställ frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden