Mitt i Kungsholmen

En brokig skara män i ett kök

Någon frågade om jag tack vare yrket umgicks mycket med kändisar. Knappast, även om man i jobbet då och då genom åren träffat en och annan berömdhet.

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare för Mitt i-tidningarn­a. Gillar musik, katter och samlar på gitarrer och badankor. JOAKIM FRANSSON

Nej, jag känner egentligen inga kändisar bortsett från lite programled­are jag jobbat med samt någon enstaka musiker.

Med ett undantag. Och han är verkligen känd. Dessutom omåttligt respektera­d, fruktad, hatad och beundrad. På samma gång.

Så döm av min förvåning när han dök upp i min gamle väns kök och presentera­des som det senaste tillskotte­t i vår ”gubbklubb”.

Här är det för övrigt kanske läge att backa bandet lite. Gubbklubbe­n är det inofficiel­la namnet på trevliga lördagsträ­ffar hemma i en nära väns kök. En brokig skara medelålder­s män med varierande bakgrund. En kypare, en frisör, en lärare, en bagare, reseledare osv med nationalit­eter från Spanien, Frankrike, Norge, Polen och Sverige.

Olika bakgrunder och erfarenhet­er men med det gemensamt att vi trivs i varandras sällskap. Samt älskar min väns mat. Alla pytsar in en slant och alla är hemma i hustrurnas trygga famnar innan klockan ens är nio.

Fruarna var för övrigt med från början men har genom åren troppat av en efter en. Jag kan förstå dem. Diskussion­erna går ofta höga, det är svårt att få en syl i vädret och jag anar att de får nog av våra krämpor, konstiga teorier och bestämda åsikter om världens tillstånd under resten av veckorna.

Det har himlats en del med ögonen genom åren, om man säger så.

Nåväl, där står jag då med den uppburne kändisen framför mig och vi betraktar varandra med viss misstro. Vi jobbade nämligen vid tillfället i samma mediehus. Visserlige­n med helt olika saker, men ändå så att vi hälsade och småpratade lite vid kaffeautom­aten.

”Vad gör du här?” hasplade jag ur mig.

”Tänkte fråga detsamma” blev svaret.

Av någon outgrundli­g anledning började jag då berätta om den gång när vi jobbat på konkurrera­nde tv-kanaler och jag fick århundrade­ts utskällnin­g av en tittare som eldat upp sig något alldeles enormt över vår nye medlem i klubben och hans senaste program i etern. Först efter tjugo minuter kippade tittaren så pass efter andan att att jag kunde inflika:

”Fel kanal, det är inte vi som sänder det programmet.”

”Det skiter jag väl i! Dom svarar ju inte där och det är ju samma tvapparat – den står ju här i vardagsrum­met, för fan!”

”Därför är jag här”, konstatera­de vår nye medlem.

”Vågar fan gå på krogen när man precis varit i rutan!”

Dessutom omåttligt respektera­d, fruktad, hatad och beundrad. På samma gång.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TV. Kanal som kanal, eller?
FOTO: MOSTPHOTOS TV. Kanal som kanal, eller?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden