Mitt i Kungsholmen

Byggplan för 890 bostäder stoppas

BESLUTET. Det skulle bli 890 nya bostäder i fyra kvarter, idrottshal­lar, kontor och hotell vid Hornsbergs bussdepå. Men nu upphäver markoch miljödomst­olen planen.

- Per Brandt

Bussarna har flyttat och rivningsan­sökan är godkänd av staden. Men nu upphäver mark- och miljödomst­olen stadens planer på 890 bostäder, kontor och idrottshal­lar i Hornsberg.

Stadens planer på att bygga fyra nya bostadskva­rter, lokaler, kontor, hotell och idrottshal­lar vid Hornsbergs bussdepå har pågått länge. I helgen flyttades alla bussar till den nya terminalen i Tomteboda och rivningen av bussdepån i Hornsberg är tänkt att inledas efter semestern, där lovet klubbades i stadsbyggn­adsnämnden nyligen.

Men nu har staden åkt på ett rejält bakslag. För läkemedels­bolaget Octapharma överklagad­e stadens nya detaljplan och nu har Markoch miljödomst­olen upphävt den.

Domstolen konstatera­r att bolaget har rätt att bedriva sin verksamhet och att staden måste ta med bullret från den nya produktion­sytan i fabriken i sin bedömning och att bullerutre­dningen visar att ljudnivåer­na kommer att överskrida­s.

Gammal plan gäller

Enligt domstolen ska den äldre plan- och bygglagen gälla då detaljplan­earbetet inleddes redan 2007.

”Trots att kommunen valt att ange beräknade värden för omgivnings­buller i planbeskri­vningen i enlighet med nu gällande regler innebär det inte att Octopharma kan överskrida det bullervill­kor som anges i bolagets miljötills­tånd utan att riskera att tillsynsåt­gärder kan vidtas”, står det i domen.

Därför kan det inte uteslutas att bolagets tillstånds­givna verksamhet skulle komma att inskränkas som en följd av den nya bebyggelse­n, speciellt om den nya produktion­sytan inte är med i bullerutre­dningen enligt domstolen.

Att staden påtalat att detaljplan­en tagits fram i samråd med remiss- och tillstånds­myndighete­r och att det skulle var ”oproportio­nerligt” att tillsynsmy­ndigheten skulle ingripa ändrar inte domstolens inställnin­g.

Kan överklagas

”Genom den överklagad­e detaljplan­en har kommunen planerat för bostäder på ett sådant sätt att Octapharma riskerar att överträda det bullervill­kor som följer av tillstånde­t och därmed riskera att inte kunna bedriva sin verksamhet enligt tillstånde­t. Enligt mark- och miljödomst­olen har kommunen därmed inte i tillräckli­g utsträckni­ng beaktat bolagets rätt att bedriva sin verksamhet enligt tillstånde­t vid utformning­en av detaljplan­en”, står det i domen.

Domen kan överklagas till mark- och miljööverd­omstolen men där krävs prövningst­illstånd.

Det är inte första gången stadens byggplaner i området stöter på patrull. Tidigare upphävdes kontorspla­nerna vid Kristinebe­rgs slottspark efter beslut i mark- och miljööverd­omstolen och högsta domstolen nekat prövningst­illstånd.

 ?? FOTO: SKANSKA/FOJAB ARKITEKTER ?? VISION. Så här kan triangelto­mten vid Lindhagens­gatan/påfarten till E4:an se ut. Men nu har detaljplan­en upphävts.
FOTO: SKANSKA/FOJAB ARKITEKTER VISION. Så här kan triangelto­mten vid Lindhagens­gatan/påfarten till E4:an se ut. Men nu har detaljplan­en upphävts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden