Mitt i Kungsholmen

Snabbare böter för buskörning på vattenskot­er

STÖRANDE.

- Per Brandt

Det här är störningar som drabbar väldigt många människor.

Polisen ska få utfärda böter på plats för hög och störande musik samt mot buskörande vattenskot­erförare. Det har Riksåklaga­ren nu beslutat.

Tidigare har polisen bara kunnat dela ut ordningsbo­t mot den som urinerar offentligt, men nu ändras alltså detta. Från och med 1 juli ska polisen även kunna utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik, till exempel från en bil, eller för störande och onödig körning av fartyg, till exempel vattenskot­rar, enligt ett pressmedde­lande från Åklagarmyn­digheten.

Boten för störande musik, som rubriceras förargelse­väckande beteende, blir 1 000 kronor och för buskörning­ar blir beloppet 1 500 kronor.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskot­rar och högljudda bilkaravan­er är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklaga­re Petra Lundh i ett uttalande.

Förbjudet även tidigare

Enligt Åklagarmyn­digheten handlar beslutet om en ny tillämpnin­g av befintlig lagstiftni­ng då företeelse­rna har varit förbjudna även tidigare.

– Detta är mycket välkommet och både underlätta­r och effektivis­erar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utrednings­verksamhet, som många gånger kan behöva prioritera ner dessa typer av ärenden till förmån för grövre brottsligh­et, säger Jesper Molander, polisinspe­ktör vid NOA i ett uttalande.

 ?? FOTO: ARKIVBILD FOTO: LINDA GREN (ARKIVBILD) ?? ÅTGÄRD. De som bor intill Hornsbergs strand har i flera somrar i rad klagat på såväl vattenskot­eråkning som störande musik.
BÖTER DIREKT. Buskörande vattenskot­er förare eller personer som spelar för hög och störande musik från till exempel bilar kan få böter direkt nu av polisen.
FOTO: ARKIVBILD FOTO: LINDA GREN (ARKIVBILD) ÅTGÄRD. De som bor intill Hornsbergs strand har i flera somrar i rad klagat på såväl vattenskot­eråkning som störande musik. BÖTER DIREKT. Buskörande vattenskot­er förare eller personer som spelar för hög och störande musik från till exempel bilar kan få böter direkt nu av polisen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden