Mitt i Kungsholmen

Marias cysta får sitta kvar i väntan på operation

VÅRDSKULDE­N. När pandemin är över väntar berget av uppskjuten vård. För Maria Nilsson har rädslan för cystan i hennes kropp vuxit när väntan blivit längre.

- STOCKHOLMS LÄN Ingrid Johansson

Vi är ett välfärdsla­nd med höga skatter, det borde finnas resurser.

RÄDD FÖR CANCER. Maria väntar på operation – rädd att cystanska vara elakartad: ”Vaknar om nätterna med ångest”

Tusentals patienter i Region Stockholm har satts på vänt under coronapand­emin, för att frigöra personal och andra resurser till covidvårde­n.

En av dem är Maria Nilsson, 51, i Nacka. Hon har en cysta på ena äggstocken som behöver opereras bort.

– Läkaren som gjorde ultraljud sa att det eventuellt fanns cellföränd­ringar och att hon inte kunde avgöra om cystan är godartad eller inte, säger hon.

Maria Nilsson har en molande värk där cystan sitter, men det är rädslan för cancer som plågar henne.

– Jag sover dåligt och vaknar om nätterna med ångest, säger hon.

Den elektiva vården, vård som kan skjutas upp utan medicinska risker, har pausats i perioder under pandemin. Den senaste begränsnin­gen gällde till den 18 juni.

På Karolinska universite­tssjukhuse­t är det främst olika kirurgiska ingrepp som fått skjutas upp.

I slutet av maj hade de 5 527 patienter som väntade på operation, såväl elektiva ingrepp som mer akuta operatione­r. Av dem hade 1 880 patienter väntat längre än vårdgarant­ins 90 dagar.

När det gäller cancerpati­enter och vid andra livshotand­e tillstånd har sjukhuset kunnat upprätthål­la vården, uppger de. I skrivande stund hade de 217 patienter med cancerdiag­nos i kö.

”Samtliga av dessa kommer få behandling inom satta medicinska priotider. Vårt arbete är för närvarande att planera för hur vi ska öka antalet operatione­r 2021 och 2022 för att kunna behandla de som ännu inte fått vård”, skriver presschef Kim Sjölund i ett mejl.

71 procent fick vård i tid

Enligt vårdgarant­in ska patienter få operation eller annan åtgärd inom 90 dagar. Det har Region Stockholm klarat för nästan nio av tio patienter de senaste åren.

Men i juli förra året var man nere i 57 procent. Den

senaste siffran, för maj 2021, är 71 procent. Totalt fanns det i maj 12 272 patienter som väntade på operation.

Uppdämt vårdbehov

Under pandemins första våg minskade kön, och var nere i 8 510 patienter. Det beror på att många då lät bli att söka vård, eller valde att vänta med sin operation.

Det gör att det finns ett uppdämt vårdbehov, som även det bidrar till vårdskulde­n. Till exempel har antalet rapportera­de tumörer minskat med 9,3 procent under 2020 mot året innan. Mest minskade diagnoser för prostataca­ncer, bröstcance­r och lungcancer.

För Maria Nilssons del skickades en remiss till Danderyds sjukhus, och i slutet av juni fick hon en läkartid. Sedan blir det till att vänta på operation.

Får man inte acceptera vårdköer under en pandemi? Personalen har ju behövts i covidvårde­n?

– Jo, om jag visste att det inte fanns risk för aggressiv cancer. Och vi är ett välfärdsla­nd med höga skatter, det borde finnas resurser.

 ??  ??
 ??  ?? VÄNTAR.
Maria Nilsson väntar på att få en cysta bortoperer­ad. Det är oroligt och ångestfyll­t att behöva vänta när man inte vet
VÄNTAR. Maria Nilsson väntar på att få en cysta bortoperer­ad. Det är oroligt och ångestfyll­t att behöva vänta när man inte vet
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? FÄRRE OPERATIONE­R. Södersjukh­uset var nere i 72 procent färre operatione­r vecka 14 i fjol. Arkivbild. om den är godartad eller inte, menar hon.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M FÄRRE OPERATIONE­R. Södersjukh­uset var nere i 72 procent färre operatione­r vecka 14 i fjol. Arkivbild. om den är godartad eller inte, menar hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden