Mitt i Kungsholmen

Johan Bratt: Inte ikapp förrän 2022

- Ingrid Johansson

De med störst medicinska behov kommer först.

Det kommer att ta hela hösten och in på 2022 att komma ikapp med alla operatione­r som fått vänta under pandemin.

Sjukhusen har nu i uppdrag att gå igenom alla diagnosgru­pper och se var köerna är längst, och upprätta priolistor. De ska också ha koll på vilka som väntat längre än längre än vårdgarant­ins 90 dagar.

– De med störst medicinska behov kommer först, säger Johan Bratt, tillförord­nad hälso- och sjukvårdsd­irektör.

Operatione­r som skjutits upp under pandemin är ofta höftoperat­ioner, knäprotese­r, plastikkir­urgi och urologiska ingrepp.

30000 färre planerade kirurgiska ingrepp gjordes mars 2020–mars 2021 jämfört med ett vanligt år, berättar han. Nu är det viktigt att komma igång.

– Även om en hel del av dem åtgärdats så är det en stor mängd att ta igen.

Utöver det tillkommer alla som undvikit att söka vård under pandemin.

– Där har vi ingen riktigt bra statistik. Vi vet att under den första vågen så var det färre som sökte för allvarliga symtom, som till exempel hjärtinfar­kt. Under den andra och tredje vågen var söktrycket i stort sett normalt.

Cancerscre­ening ikapp

Klart är dock att antalet rapportera­de tumörer minskat, vilket kan förklaras av att screeninge­n legat nere i perioder. Det kan också finnas ett mörkertal där man inte sökt vård hos husläkaren för symtom som skulle kunna vara cancer.

– Cancerköer­na är redan identifier­ade, och där behöver vi snabba på med operatione­rna. För att klara patienter som inte kan vänta opererade Karolinska extra på lördagar innan sommaren, säger Johan Bratt.

När det gäller tjock- och ändtarmsca­ncer är screening redan ikapp, livmoderha­lscancer ska vara i fas under sommaren och screening för bröstcance­r är i full gång, berättar han.

549 miljoner extra

Han räknar med att arbetet med att beta av vårdskulde­n kommer att pågå under hösten och även under 2022. 549 miljoner kronor extra har fördelats till de regionägda sjukhusen för att klara uppdraget.

Men nya vårdbehov kan uppstå, ”som en effekt av den sociala isoleringe­n eller ökad arbetslösh­et kopplad till pandemin, eller somatiska och psykiatris­ka resttillst­ånd efter covid19-sjukdom”, skriver hälsooch sjukvårdsf­örvaltning­en inför nästa års budget.

 ??  ?? PRIO. De medicinska behoven styr när regionen ska hämta igen vårdskulde­n, poängterar Johan Bratt, tf hälso- och sjukvårdsd­irektör i Region Stockholm.
PRIO. De medicinska behoven styr när regionen ska hämta igen vårdskulde­n, poängterar Johan Bratt, tf hälso- och sjukvårdsd­irektör i Region Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden