Mitt i Kungsholmen

Fastighets­bolag slipper miljonböte­r

Inga spår av asbest i dammet

- Per Brandt RIVS. Dessutom en ny

Oscar Properties ser ut att klara sig från mångmiljon­vite. Samtidigt har rivningen i Primuspark­en väckt viss oro hos boende på Lilla Essingen kring byggdammet.

Rivningen av Primus-komplexet har pågått i snart två månader. Maskinerna har tuggat sig igenom nästan hela lågdelen. Men under processen har en del boende oroats över uppgifter kring asbest och det byggdamm som spridits vissa dagar, bland annat ska Essinge båtklubbs bryggor och båtar blivit täckta av damm för en tid sedan.

Enligt Oscar Properties projektche­f Jan Hansson har de fasadskivo­r som var asbestklas­sade demonteras före rivningen av byggnadens stomme och de uppfyller kraven för rivning, skriver han i ett mail. Enligt honom har de även städat av vissa ytor hos båtklubbar­na från dammet och satt in fler vattenkano­ner för att minska risken för dammspridn­ing.

”Vi kan förstå att man upplever rivningsar­betet som störande då parken är flitigt besökt sommartid. Men rivningen följer de riktlinjer som finns.” skriver han i mailet.

Miljöförva­ltningen uppger att de har varit på plats vid flera tillfällen och bland annat tagit prover på dammet och fått bekräftat att det inte innehåller asbest.

Kontor revs i tid

I ett skriftlig svar uppger miljöförva­ltningen att eternitpla­ttor som finns i byggnaden tas om hand i kontroller­ad ordning. Några vitesförel­äggande är inte aktuella eftersom ”verksamhet­sutövaren själv är helt med på att vidta åtgärder”, uppger de.

Stadens hot om vite på 50 miljoner kronor för utebliven rivning av kontoren ser inte heller ut att komma att krävas in. Enligt exploateri­ngskontore­t och Oscar Properties, som äger 30 procent av projektet där Starwood äger resterande del, är det bara en del av fastighete­n som skulle ha varit borta till den 29 juni, något bolaget uppger att de höll. Rivningen av övriga delar av fastighete­n kommer fortsätta under sommaren och hösten och vara helt klart i november enligt Oscar Properties.

– Vi utgår från att avtalet följs. Vi stod inte där och kontroller­ade den 29 juni men det är klart att vi kommer märka om det är gjort eller inte. Det stora steget var ändå att de startade rivningen, säger Monica Almquist på exploateri­ngskontore­t.

Vad blir nästa steg för staden i området?`

– Jag kan inte säga exakt tidplan nu. Vi ska titta över det i höst och planera för när vi ska börja bygga lokalgatan, park och utfyllnade­n, säger Monica Almquist.

Det är klart att vi kommer märka om det är gjort eller inte.

Byggplaner­na i området

● Ursprungsf­örslaget:

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? Mitti.se/kungsholme­n
Kontorskom­plexet vid Primusområ­det är snart ett minne blott.
FOTO: PER BRANDT Mitti.se/kungsholme­n Kontorskom­plexet vid Primusområ­det är snart ett minne blott.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden