Mitt i Kungsholmen

Ny muralmålni­ng låter utsatta kvinnor ta plats

- Per Brandt

Ett startskott på ett större projekt för att ge våldsutsat­ta kvinnor en plats i det offentliga rummet. Nu har väggen på Kronobergs­gatan fått ett nytt konstverk.

– Vi hoppas bidra till en öppen dialog om kvinnors vardag och utsatthet, säger Stephanie Bleier, på Kollektive­t Livet.

”Kvinnor för livet” heter ett nytt samarbete mellan Kollektive­t Livet, som kurerar konstvägge­n på Kronobergs­gatan, Convictus och Equal Qvinnoqraf­t.

Målet är att ge våldsutsat­ta kvinnor i särskilt sårbar ställning en möjlighet att på ett kreativt sätt få uttrycka sig och ta plats i det offentliga rummet.

Under fyra månader har en grupp kvinnor träffats för att måla vilket resulterat i över fyrtio konstverk.

Stor muralmålni­ng

De verken har nu konstnären Marc Alright tolkat i form av en ny muralmålni­ng.

Men den nya muralmålni­ngen är bara en del av projektet. För samtidigt har en ny hemsida, kvinnorfor­livet. se, lanserats där nya projekt, historier och konstverk av kvinnorna kommer att presentera­s löpande.

– Osynliggör­andet är också en form av våld. Att inte bli sedd och hörd. Det är en viktig del av varför det här projektet har varit betydelsef­ullt för mig att vara del av. Människor som lever i utsatthet drabbas i större utsträckni­ng av ohälsa som är relaterad till den stress som utanförska­pet innebär, säger Jeanette Nord, deltagare i Kvinnor för livet.

Målningen kommer att kunna ses under sommaren och hösten.

 ?? FOTO: ALEX HINCHCLIFF­E ?? NYTT. Konstverke­t på Kronobergs­gatan är en tolkning av alla de verk som kvinnorna som medverkar i projektet skapat.
FOTO: ALEX HINCHCLIFF­E NYTT. Konstverke­t på Kronobergs­gatan är en tolkning av alla de verk som kvinnorna som medverkar i projektet skapat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden