Mitt i Kungsholmen

Keramikstu­dio öppnar dörrarna för nyfikna

- Per Brandt per.brandt@mitti.se

Egendesign­ade verk och kurser. Nu har Hantverkar­gatan fått nya hantverkar­e i form av en ny keramikstu­dio.

Tove Blanck och Mikaela Puranen möttes då de tidigare hyrde in sig i en annan lokal. Nu har duon slagit sig samman och öppnat keramikstu­dion Hantverkst­an 10, på just Hantverkar­gatan 10.

– Det var slumpen som gjorde att vi hamnade här. Men lokalen är helt perfekt för att vara keramikver­kstad, säger Mikaela.

De är inriktade mot olika saker berättar duon. Mikaela mer åt bruksförem­ål och skulpturer med handmålad dekor med natur och djur. Tove är mer nischad åt främst vaser med illustrati­oner med mycket färg och grafiska inslag. Men de gillar att jobba tillsamman­s.

– Det är skönt att ha någon att bolla med, även om det är olika saker man gör. Man får lite olika perspektiv. Det funkar väldigt bra, säger Mikaela.

Många intressera­de

Studion är ingen regelrätt butik, men öppen för intressera­de och det går att köpa deras verk på plats. Dessutom satsar de på olika kurser för nyfikna, något som även var deras väg in i yrket.

Enligt duon är intresset för hantverket stort och har exploderat under pandemin.

– Folk har varit hemma och har inte kunnat göra vanliga aktivitete­r. Många längtar efter att få skapa med händerna. Det har varit på uppgång ett tag men har verkligen boomat nu, säger Mikaela.

– Det är lyxigt att kunna jobba heltid med sitt hantverk, kurser är en bra form som kan ge en inkomst utöver försäljnin­g av sin egen konst. Sedan är det väldigt kul och man blir inspirerad av vad kursdeltag­arna hittar på för nya grejer, säger Tove.

 ?? FOTO: REBECKA LINDBERG ?? Mikaela Puranen, till vänster, och Tove Blanck har öppnat sin keramikstu­dio på Hantsverka­rgatan.
FOTO: REBECKA LINDBERG Mikaela Puranen, till vänster, och Tove Blanck har öppnat sin keramikstu­dio på Hantsverka­rgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden