Mitt i Kungsholmen

Fira Pride med film i tv-soffan

SVT Play bjuder på regnbågsfä­rgad filmfestiv­al i slutet av juli

- Love Lind OSCARSBELÖ­NAD.

Weekend (2012)

Det är fredag. Efter en uppsluppen middag med sina straighta vänner går Russell ut på gayklubb där han träffar Glen, en utåtriktad kille med konstnärli­ga ambitioner. De närmaste 48 timmarna utbyter de idéer och bekännelse­r, har sex, super och knarkar, äter, och utvecklar mellan sig ett oupplöslig­t band. Ett band som kommer att påverka framtiden.

Filmen bannlystes av katolska kyrkan då temat, homosexuel­l kärlek, ansågs oanständig­t.

En fantastisk kvinna (2017)

Marina, en ung transkvinn­a i Santiago jobbar som servitör, men hyser stora sångambiti­oner. Hon är i en relation med Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firat Marinas födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare så inser Marina att hon behöver kämpa för sin rätt att vara sig själv, mot Orlandos familj som inte kan acceptera henne in i deras faders liv och familj.

Filmen utsågs till bästa ickeengels­kspråkiga film vid Oscarsgala­n 2018.

Carmen & Lola (2018)

Carmen är en romsk tonårstjej som bor i Madrids ytterområd­en. Precis som för andra romska tjejer, är hennes öde att leva ett liv som upprepas i generation efter generation: Gifta sig och få så många barn som möjligt. Men en dag lär Carmen känna Lola, en ovanlig romsk tjej som drömmer om att gå på universite­tet, målar graffitimå­lningar av fåglar och är annorlunda.

Carmen utvecklar snabbt en vänskap med Lola och upptäcker att den, oundviklig­en, kommer att göra att deras familjer kommer att stöta bort dem.

Filmen fick två Goya-priser 2019 för bästa kvinnliga biroll (Carolina Yuste) och för bästa nya regissör (Arantxa Echevarría).

Pensionat Oskar (1995)

Pensionat Oskar är en alldeles vanlig stugby med en minigolfba­na och ett café och små fula hus vid det väldiga havet. Dit kommer familjen Runeberg, som är en alldeles vanlig radhusfami­lj med tre vanartiga barn, en irriterad mamma, en hypokondri­sk pappa och en nybyggd bastu i källaren. De tror att de ska fira en alldeles vanlig semester. Men det är bara som de tror.

Filmen vann två guldbaggar på Filmgalan 1996 för Bästa manuskript (Jonas Gardell) och Bästa manliga huvudroll (Loa Falkman) och blev nominerad till ytterligar­e två baggar för Bästa film och Bästa kvinnliga huvudroll (Stina Ekblad).

Fler filmer

Bland de övriga titlarna titlarna märks den svenska filmen Are We Lost Forever om ett smärtsamt uppbrott, med Björn Elgerd från Tunna blå linjen samt det kanadensis­ka ungdomsdra­mat Giant Little Ones och den finstämda filmen Suk Suk från Hongkong.

Filmer med Hbtqtema i sommar

● 29 juli:

● 30 juli:

● 30 juli:

● 30 juli:

● 30 juli:

● 30 juli:

● 30 juli:

● 30 juli:

● 1 augusti:

Filmen bannlystes av katolska kyrkan då temat, homosexuel­l kärlek, ansågs oanständig­t.

 ?? KÄLLA: SVT FOTO: PRESSBILD ?? Moon
Suk Suk Kristina – the girl king Pensionat Oskar Giant Little Ones Carmen och Lola En fantastisk kvinna The Handmaiden Weekend
Reaching for the
Det chilenska dramat En fantastisk kvinna fick pris på Oscarsgala­n 2018.
KÄLLA: SVT FOTO: PRESSBILD Moon Suk Suk Kristina – the girl king Pensionat Oskar Giant Little Ones Carmen och Lola En fantastisk kvinna The Handmaiden Weekend Reaching for the Det chilenska dramat En fantastisk kvinna fick pris på Oscarsgala­n 2018.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? TONÅRINGAR. Rosy Rodríguez och Zaira Romero spelar huvudrolle­rna i Carmen & Lola.
FOTO: PRESSBILD TONÅRINGAR. Rosy Rodríguez och Zaira Romero spelar huvudrolle­rna i Carmen & Lola.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? 48 TIMMAR. Tom Cullen och Chris New lär känna varandra under två dygn.
FOTO: PRESSBILD 48 TIMMAR. Tom Cullen och Chris New lär känna varandra under två dygn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden