Mitt i Kungsholmen

NY STRATEGI. 750 våldsbrott mot kvinnor varje månad

”Ett stort, närmast gigantiskt mörkertal”

- Johan Thornton 08-550 550 72 johan.thornton@mitti.se

Sedan i vintras prövar polisen en ny metod gentemot dem som misshandla­r i nära relationer. Pikétens förhandlar­e ska hjälpa till för att få män att sluta slå kvinnor i nära relationer.

Den som följer händelsera­pporterna på Stockholms­polisens hemsida har säkert lagt märke till allt fler notiser om misstänkta våldsbrott i nära relationer.

Det handlar inte om att våldet drastiskt har ökat, utan en attitydför­ändring. Den här typen av brott brukade tidigare anses som privata angelägenh­eter och ingenting som polisen gärna kommunicer­ade vidare till journalist­er. Men på senare tid har det hänt någonting: De som misshandla­r har blivit en viktig del av rapporteri­ngen när polisen i sitt nyhetsflöd­e försöker förmedla en bred bild av de ärenden man åker ut på under en dag, enligt Helena Boström Thomas, presstales­person i polisregio­n Stockholm.

– Polisen har valt att lyfta dessa brott extra i sin rapporteri­ng som riktar sig till allmänhete­n.

Hon fortsätter:

– Men i de här fallen är vi medvetet försiktiga och undanhålle­r så mycket informatio­n som möjligt samtidigt som vi vill synliggöra den här sortens brott. Det ärånga gånger ett stigma att råka ut för det här och vi måste tänka på att skydda brottsoffr­et just därför.

Det är sunt för vår kultur att visa att piketen jobbar med den här typen av brottsligh­et.

Stort mörkertal

Enligt polisen anmäls 750 brott mot kvinnor i parrelatio­n varje månad i region Stockholm.

Sedan 2019 finns en särskild insats, Operation Gryning, som har som mål att rädda liv, minska våldet och lagföra fler gärningsmä­n.

– Vi måste fortsätta kämpa för att arbetet med våld- och sexualbrot­t mot kvinnor och barn ska få det utrymme det förtjänar i polisverks­amheten. Det här är grov brottsligh­et med stora konsekvens­er för dem som utsätts. Det är ett område med ett stort, närmast gigantiskt mörkertal och brotten sker överallt i samhället i alla samhällskl­asser, säger regionspol­ischef Mats Löfving.

Skickar piketens förhandlar­e

Sedan i februari i år har Initiativ Gryning också satsat extra på att komma åt gärningsmä­nnen. Tidigare har man haft ett starkt fokus på brottsoffr­en.

– De måste få stöd, men vi inom polisen måste fokusera tydligare på gärningsmä­nnen. Till exempel göra psykologis­ka profilerin­gar av män som bryter mot kontaktför­bud, och skicka på dem piketens förhandlar­e. Det är sunt för vår kultur att visa att piketen jobbar med den här typen av brottsligh­et, att vi på allvar vill få bort gärningsmä­nnen från den här typen av kriminalit­et, säger Mats Löfving.

Enligt polisens kommunikat­ionscentra­l är det ännu för tidigt att säga om satsningen påverkat antalet fall av misshandel men att Gryning lika mycket handlar om att höja kompetense­r inom polisen i den här sortens frågor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Polisens nya strategi är att rikta in sig på männen, för det är ofta män, som slår.
FOTO: MOSTPHOTOS Polisens nya strategi är att rikta in sig på männen, för det är ofta män, som slår.
 ??  ??
 ??  ?? Ett av många exempel på hur det ser ut i rapporteri­ngen.
Ett av många exempel på hur det ser ut i rapporteri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden