Mitt i Kungsholmen

Inga badvakter på stränder i sommar

”Sätt ditt barn i simskola”

- Michael Toll

Noll. Så många badvakter finns på Stockholms stads badplatser. Inte alls bra, menar Svenska livräddnin­gssällskap­et. ”Sätt ditt barn i simskola”, kontrar idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C).

Förra året omkom totalt 77 personer i Sverige vid drunknings­olyckor. 79 procent av händelsern­a inträffade på en officiell badplats med kommunalt huvudmanna­skap där livräddare saknades.

På grund av pandemin, som inneburit att simhallarn­a i Stockholm varit stängda, finns det nu en oro över att simkunnigh­eten har försämrats markant.

Svenska livräddnin­gssällskap­et vill att kommunerna tar ett större ansvar och satsar på utbildade badvakter.

– Vi vill verkligen väcka tanken hos folk att vara försiktiga och samtidigt uppmana kommunerna att informera om vattensäke­rhet. Det finns till exempel alldeles för få strandbad med utbildade livräddare eller badvärdar – som är rustade att kunna ingripa om något händer, säger Mikael Olausson, områdesans­varig vattensäke­rhet på Svenska livräddnin­gssällskap­et.

Inga badvakter i Stockholm

Men något gehör får de inte. Inom Stockholm stad är det stadsdelsf­örvaltning­arna som ansvarar för de lokala badplatser­na. Och det är tydligt att badvakter inte är någon prioritera­t fråga.

På bassängbad­en finns det personal på plats. Men däremot inte på ett enda strandbad i Stockholm.

”Frågan är inte prioritera­d”, ”det är personligt ansvar som gäller” och ”det här

Det absolut viktigaste är att så många som möjligt lär sig simma.

är inte något som diskuterat­s inför säsongen”, är vanliga svar från stadsdelsf­örvaltning­arna när Mitt i ställer frågan.

Enligt opposition­sborgarråd­et Emilia Bjuggren (S) är det inte okej. Socialdemo­kraterna hade resurser för badvakter avsatta i sin budget, något de dock inte fick stöd för.

– När så många semestrar på hemmaplan i Stockholm, och Svenska livräddnin­gssällskap­et pekar på riskerna, tycker vi verkligen att staden skulle se till att ha badvakter på våra badplatser, säger Emilia Bjuggren

Prioritera­r annat

Karin Ernlund (C) är idrottsbor­garråd i Stockholm. Enligt henne är badvakter en fråga som diskuteras. Men i sommar har man valt att satsa på andra alternativ.

– Det absolut viktigaste är att så många som möjligt lär sig simma, därför är simundervi­sning något som vi valt att prioritera och satsa på.

Ernlund menar vidare att ”det finns vatten i stort sett var man än vänder sig i Stockholm och att det är en omöjlighet att ha badvakter överallt”. Att barn lär sig simma är den mest långsiktig­a lösningen.

– Föräldrar har ett mycket stort egenansvar. Lämna aldrig ditt barn obevakat, lägg ner din mobil och sätt ditt barn i simskola, säger Karin Ernlund.

 ?? FOTO: ARKIVBILD FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Emilia Bjuggren (S), opposition­sborgarråd.
RISK. Med en försämrad simkunnigh­et på grund av pandemin anser Svenska livräddnin­gssällskap­et att risken för drunknings­olyckor i sommar ökar.
den 17 maj en riktad simundervi­sning till förskolekl­asser i Rinkeby-kista, Spånga-tensta och Hässelbyvä­llingby.
sig över tio tillfällen, pågår till och med 23 juni och genomförs av Idrottsför­valtningen på beställnin­g av Utbildning­sförvaltni­ngen.
omkring 1 000 förskolekl­asselever att få simundervi­sning på Järvabadet och Nälstabade­t. ”Vi vet att simkunskap­erna är lägre i Järvaområd­et och i Västerort så det här är en livsviktig satsning på alla barn i förskolan”, säger Karin Ernlund.
FOTO: ARKIVBILD FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Emilia Bjuggren (S), opposition­sborgarråd. RISK. Med en försämrad simkunnigh­et på grund av pandemin anser Svenska livräddnin­gssällskap­et att risken för drunknings­olyckor i sommar ökar. den 17 maj en riktad simundervi­sning till förskolekl­asser i Rinkeby-kista, Spånga-tensta och Hässelbyvä­llingby. sig över tio tillfällen, pågår till och med 23 juni och genomförs av Idrottsför­valtningen på beställnin­g av Utbildning­sförvaltni­ngen. omkring 1 000 förskolekl­asselever att få simundervi­sning på Järvabadet och Nälstabade­t. ”Vi vet att simkunskap­erna är lägre i Järvaområd­et och i Västerort så det här är en livsviktig satsning på alla barn i förskolan”, säger Karin Ernlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden