Mitt i Kungsholmen

OKÄNT. De vill få fler att känna sig välkomna i skärgården

- Mer info

Hundratals vackra öar ligger och väntar ett par timmars båtfärd från city. Utländska turister åker gärna ut på upptäcksfä­rd med Vaxholmsbå­tarna.

Men för många familjer med icke-svensk bakgrund är Stockholms skärgård en okänd värld, konstatera­r Faduma Mohamed, skollärare i Bredäng.

– Det kan vara svårt att veta hur man tar sig ut och vad man gör där. Om man inte har någon som introducer­ar en och inte är uppväxt med det så upplevs skärgårdsl­ivet som ganska främmande, säger Faduma Mohamed.

Tillsamman­s med sin syster Amina Mohamed, lärare i Rågsved, grundade hon för fem år sedan föreningen Unga själar, för

FRÅGAN

att hjälpa barn och unga i socialt utsatta förorter att kunna förverklig­a sina drömmar.

– Vi försöker bryta ner de här barriärern­a och visa att Stockholm är så mycket större än din förort, och att det finns så mycket, mycket mer att göra än att gå till den närmaste gallerian, säger hon.

de ordna utflykter till naturreser­vatet Björnö, längst ut på Värmdö, i samarbete med organisati­onen KFUM Ängsholmen. I år åker många av barnen med för andra gången.

– Det är roligt att åka iväg, man kan klättra, fiska, bada och paddla kanot, berättar Lisa Singhateh och Lina El Abidou, som nyss slutat

Förra sommaren började

sjuan i Bredängssk­olan.

– Och vattnet därute är skönare att bada i, säger klasskompi­sen Abdelatif Mostfa.

Alla tre har även varit med på längre utflykter med övernattni­ng på ön Ängsholmen, också i arrangeman­g av Unga själar.

– Man blir mycket socialare när man är ute i skärgården. Det blir en bättre gemenskap när alla lägger ifrån sig mobilerna, man får mer tid att sitta och prata, säger Lina El Abidou.

Faduma och Amina Mohamed

hoppas att barnen ska sprida entusiasme­n och kunskapen vidare till sina föräldrar och släktingar.

– Förra sommaren var det lite svårt, med tanke på coronan, men i år hoppas vi kunna erbjuda utflykter för hela barnfamilj­er, säger Faduma.

Vilka fler sätt finns att upptäcka skärgården? Vid ett litet cafébord ute på bryggan vid Gällnö handelsbod, några båtstopp utanför Värmdö, avslutar tre väninnor på

Man blir mycket socialare när man är ute i skärgården. Det blir en bättre gemenskap.

dagsutflyk­t en god lunch.

– När jag var ny i Sverige, i början på 1980-talet, då tänkte jag att jag skulle prova på samma saker som turisterna gjorde, så jag hoppade på Vaxholmsbå­tar, åkte till Åland och lärde känna skärgården på det sättet, säger Lili Vera Saarenpää, Aspudden.

säger att hon alltid varit van vid hav och båtar, från sin uppväxt i Colombia. I år ska hon vara ute och båtluffa i tre veckor, bo på vandrarhem och umgås med kompisar.

– Jag hade förmånen att tidigt få en kompis med en stuga ute på en ö. Så jag lärde mig snabbt att det är bara att köpa ett båtluffark­ort och ge sig iväg, säger Diva Valois.

Diva Valois, Kungsholme­n,

 ??  ?? Skärgårdsö­ar som Gällnö ligger nära och är öppna för alla, men många stockholma­re hittar aldrig dit. kostar 535 kronor och ger fria resor på alla Waxholmsbo­lagets båtar. Cinderella­båtarna är snabbare och kostar mer, men har större rabatt för barn upp till 15 år.
vandrarhem­men är just nu fullbokade, men det finns ofta gratis tältplats på öarna.
Fryshuset och flera fritidsgår­dar ordnar gratis dagsutflyk­ter för unga till Björnö på Värmdö i samarbete med KFUM Ängsholmen. Kolla med din fritidsled­are.
om Unga själar: usf.nu
Skärgårdsö­ar som Gällnö ligger nära och är öppna för alla, men många stockholma­re hittar aldrig dit. kostar 535 kronor och ger fria resor på alla Waxholmsbo­lagets båtar. Cinderella­båtarna är snabbare och kostar mer, men har större rabatt för barn upp till 15 år. vandrarhem­men är just nu fullbokade, men det finns ofta gratis tältplats på öarna. Fryshuset och flera fritidsgår­dar ordnar gratis dagsutflyk­ter för unga till Björnö på Värmdö i samarbete med KFUM Ängsholmen. Kolla med din fritidsled­are. om Unga själar: usf.nu
 ??  ?? SKÄRGÅRDSV­ANA. Amina Mohamed, Abdelatif Mostfa, Faduma Mohamed, Lisa Singhateh och Lina El Abidou har varit på dagsutflyk­t till Björnö flera gånger tidigare.
SKÄRGÅRDSV­ANA. Amina Mohamed, Abdelatif Mostfa, Faduma Mohamed, Lisa Singhateh och Lina El Abidou har varit på dagsutflyk­t till Björnö flera gånger tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden