Mitt i Kungsholmen

ENTRÉ. Linda Schilén har skapat en sjurummare – i sin trädgård

Tv-trädgårdsm­ästaren har både vardagsrum, kök och tvättstuga på sin tomt

- HALL. VARDAGSRUM. Jonas Berge TVÄTTSTUGA.

Hon är känd från tv och böcker för sina smarta knep. Mitt i fick en visning av de sju rummen Linda Schilén har skapat i sin egen trädgård.

Fröet till Linda Schiléns trädgårdsi­ntresse var just några gamla frön. 2005 köpte hon och hennes man en vacker men risig gammal träkåk. I källaren hittade hon en plåtask med fröer som Ester, den gamla damen de köpte huset av, tänkt plantera. På en papperslap­p stod det med darriga gammeldags bokstäver: ”Mammas höga blomma”.

– Och jag tänkte: De måste ner i jorden. De väckte samma centra i hjärnan till liv som när jag ser något jag vill måla. Efter det utbildade jag mig till trädgårdsm­ästare, säger hon.

Trädgården kan först tyckas lite vildvuxen, men när Linda visar runt klarnar idén om trädgården som ett hus med dörrar, golv, möbler och väggar – tydliga avgränsnin­gar mellan rummen. Ett utom-hus.

– Man måste ha inramning och formstarka element när man har en förlåtande syn på växter som jag.

Vi kliver in genom ”entrén”, en portal av honungsros.

– Man ska känna att här börjar en trädgård, förklarar Linda.

Stegen knastrar lustfyllt mot en grusgång i rostiga färger som går ton i ton med omgivninge­n.

”Alla ska plantera ett träd”

I ”hallen” öppnar gången sig. Här finns vintergrön­a växter, så att det är fint även den kalla – och kala – årstiden. Liksom en rosmarirön­n.

– Jag tycker att alla ska plantera ett träd i sitt liv, säger Linda.

I ”vardagsrum­met” hänger ett tyg mellan ett par träd. Det pryds av ett drömskt blommotiv, en av Lindas egna målningar.

– Jag vill inte få in höghusen i trädgården. Det blir lite som en filmduk som man kan projicera vad man vill på, säger hon.

Gräsmattan hittar vi också här. Den fyller flera viktiga funktioner.

– Man behöver lite space, få vila i sina intryck, säger Linda.

När hon klipper gräset låter hon det vara lite längre, sex, sju centimeter så att tusensköno­rna behålls. För pollinatör­ernas – humlorna och binas – skull. Vi passerar ”köket,” uteplatsen och en liten kryddträdg­ård i tre pallkragar. Och kommer till ”hobbyrumme­t”, växthuset där Linda brukar måla. Nu är det mer barnkammar­e, eftersom tusentals små plantor som ska till hennes jobb på Överjärva gård förgror där.

De där fröerna då? De visade sig vara rosenskära – höga, rosa blommor som lever vidare i det som en gång var den gamla damens trädgård. Och i våra hasor genom resten av rummen tassar en gyllenbrun cavapoo som för sju år sedan fick namnet Ester.

Man måste ha inramning och formstarka element när man har en förlåtande syn på växter.

 ??  ?? En plats att stanna upp på. Välstädat. Säg hej till gästerna och bjud på något att dricka. Alla kommer hit, men alla kommer inte längre.
Matplats – och kryddträdg­ård. Gör ett drivhus av ett fönster. Med dubbla pallkragar får du lagom djup jord: 40 cm.
En plats att stanna upp på. Välstädat. Säg hej till gästerna och bjud på något att dricka. Alla kommer hit, men alla kommer inte längre. Matplats – och kryddträdg­ård. Gör ett drivhus av ett fönster. Med dubbla pallkragar får du lagom djup jord: 40 cm.
 ??  ?? ”Jag har tre komposter och skulle vilja ha en till. Jag brukar säga att jag ställer in maskinen på grön tvätt och så tar det 3-4 år.”
Formklippt­a häckar hjälper till att ge struktur åt trädgården.
”Jag har tre komposter och skulle vilja ha en till. Jag brukar säga att jag ställer in maskinen på grön tvätt och så tar det 3-4 år.” Formklippt­a häckar hjälper till att ge struktur åt trädgården.
 ??  ?? Det största rummet med plats för tygmålning­ar på ”väggarna”. Här visar Linda en av sina tavlor som blir både blickfång och insynsskyd­d.
Inbjuder till att syssla med favoritakt­iviteter som att odla, gjuta i betong, tälja, måla tavlor, läsa.
Det största rummet med plats för tygmålning­ar på ”väggarna”. Här visar Linda en av sina tavlor som blir både blickfång och insynsskyd­d. Inbjuder till att syssla med favoritakt­iviteter som att odla, gjuta i betong, tälja, måla tavlor, läsa.
 ??  ?? ett naturligt flöde i trädgården som inbjuder till att vandra runt.
Propertius­klematis.
ett naturligt flöde i trädgården som inbjuder till att vandra runt. Propertius­klematis.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden