Mitt i Kungsholmen

Familjejur­isten Sanna Wetterin Är en gåva med nyttjander­ätt giltig?

-

Är ett gåvobrev giltigt om det innehåller villkor? Exempelvis om det står att en gåva av sommarfast­ighet ges med villkor om rätt till utnyttjand­e av den som gett gåvan under en vecka årligen?

en handling där någon skriftlige­n uttryckt sin vilja att ge bort något till någon annan. När man vill ge bort en tomträtt, fastighet eller bostadsrät­t ska det skrivas ett gåvobrev.

Men det kan oavsett gåvans karaktär vara bra att vid större gåvor ha ett gåvobrev, då man i det kan ange vilka villkor man eventuellt vill ska gälla gåvan. Man kan exempelvis göra gåvan till mottagaren­s enskilda egendom, eller ange om den ska utgöra förskott på arv eller inte.

Det är också möjligt att ange villkor om att man får ha kvar livstids nyttjander­ätt i exempelvis en fastighet som getts bort. Så ett gåvobrev blir inte ogiltigt för att gåvogivare­n har kvar nyttjander­ätten.

Om man anser att gåvan var orättvis i förhålland­e till att man själv som arvinge inte fått något motsvarand­e är huvudregel­n

Ett gåvobrev är JURIDIK · Ett gåvobrev blir inte ogiltigt för att gåvogivare­n har kvar nyttjander­ätten.

att gåvor som ges till andra än bröstarvin­gar inte ska anses vara förskott på arv.

Gåvor som getts till en bröstarvin­ge ska dock som huvudregel avräknas som förskott på dennes arv, så att övriga arvingar kompensera­s. Detta gäller om inte annat har föreskrivi­ts eller måste antas ha varit tanken.

Trots detta finns ett så kallat förstärkt laglottssk­ydd. Laglotten är en hälftendel av arvslotten. Om gåvan inskränker en bröstarvin­ges rätt till laglott och är given under sådana omständigh­eter eller på sådana villkor att gåvan till syftet är att likställa med testamente ska gåvan återbäras eller ersättning utges.

Detta gäller även om det skrivits att gåvan inte ska anses vara förskott på arv.

Denna regel skyddar laglotten, som en bröstarvin­ge alltid ska ha rätt till.

Exempel på situatione­r när regeln är aktuell är när arvlåtaren har skänkt bort egendom på sin dödsbädd eller gett bort egendom som arvlåtaren själv kan ha nytta av fram till sin död trots att den är bortskänkt. Precis som i ditt fall.

 ??  ?? från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden