Mitt i Kungsholmen

Bygg staden utåt för att ge unga bostäder Bo Eliasson (78)

-

1930-talets bostadssoc­iala utredning

konstatera­de att om fler än fyra personer bodde i ett rum var det trångbott – vilket 60 000 stockholma­re då var. En trebarnsfa­milj ansågs behöva två rum och kök på 45 kvadratmet­er.

I ett orört skogsområd­e söder om söder fanns en skjutbana där man började uppföra lamellhus på tre våningar, hantverksm­ässigt byggda med träden bevarade vid husknuten. En stadsdel kunde inte döpas till Skjutbanan, men väl Björkhagen gränsande till ett torp i ett kärr och en mosse döpt till Bagarmosse­n, orörda områden som skövlades för att vi skulle ha någonstans att bo.

Grupperade kring t-banestatio­nen och med skogsområd­e bevarade mellan områdena anlades fungerande infrastruk­tur: el, vatten, avlopp, kommunikat­ioner, skolor.

Senare löstes 60-talets bostadskri­s med hjälp av byggkranar i ”miljonprog­ramsområde­n” som Skärholmen, Vårberg, Rågsved, Husby, Rinkeby, Tensta, knappast lämpade för förtätning i dag.

2000-talets bostadskri­s tror sig politiker kunna lösa genom att ”bygga staden inåt” på tidigare, kontaminer­ade industri- och kajområden.

Centralt belägna lyxbostäde­r med sjöutsikt vänder sig knappast till låginkomst­tagare eller ungdomar som vill flytta hemifrån.

Det är dags att förtäta delar av stadens 97 stadsdelar utanför tullarna.

Här finns redan fungerande infrastruk­tur som ändå snart måste renoveras. Bygg på lamellhuse­n med fler våningar och hiss på utsidan. Bygg samman ”grannskaps­enheterna” även om en och annan tall får stryka med.

I innerstade­n accepteras åter trånga, mörka innergårda­r, men i ytterstade­n gäller fortfarand­e den röda stugan med hängbjörke­n runt knuten som ideal.

Är det inte viktigare att folk har tak över huvudet, än att vi kan rasta hunden utanför husknuten?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LUMMIGT. Det är grönt i närförorte­r som Björkhagen. En del av grönskan borde kunna ge vika för fler välbehövli­ga bostäder, anser insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS LUMMIGT. Det är grönt i närförorte­r som Björkhagen. En del av grönskan borde kunna ge vika för fler välbehövli­ga bostäder, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden