Mitt i Kungsholmen

Fiberinsta­llationen är försenad – vad kan jag göra?

-

FRÅGA: Jag beställde i oktober 2019 fiberinsta­llation till mitt hus. Förväntad leveranspe­riod skulle vara mellan 2020-03-01 och 2020-06-30. I juni hade jag fortfarand­e inte hört något och kontaktar då själv företaget. Det visar sig att de inte kommer kunna leverera då de hamnat i tvist med sin entreprenö­r.

Arbetet kommer att återupptas när tvisten är löst men mer än så vet de inte. Får de göra så här? Vad har man för rättighete­r som konsument?

När du som privatpers­on köper en tjänst om fiberinsta­llation av ett företag gäller konsumentt­jänstlagen. Konsumentv­erket har dessutom tagit fram en vägledning som förtydliga­r företagets och konsumente­ns skyldighet­er och rättighete­r i avtal om fiberinsta­llation.

Företaget har gett dig besked om att leverans kommer att ske mellan 2020-03-01 och 2020-06-30.

Om företaget inte levererar fiberanslu­tningen inom den avtalade tiden, så är företaget i dröjsmål. Det betyder att de är försenade med sin leverans. I en sådan situation kan du som konsument: Hålla inne med betalninge­n.

Kräva att tjänsten ska utföras. Om förseninge­n är av stor betydelse för dig har du rätt att häva avtalet utan kostnad. Istället kan du ha rätt att kräva ersättning om du har drabbats av merkostnad­er på grund av förseninge­n.

Exempelvis om du anlitar ett annat företag som utför arbetet till en högre kostnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden