Mitt i Kungsholmen

Polisen säger nej till ordningsva­kter

AVSLAG. Tummen ner igen - det blir inga ordningsva­kter i Hornsberg. Polisen anser att antalet inrapporte­rade ordningsst­örningar inte är tillräckli­gt många.

- Per Brandt per.brandt@mitti.se

Inga ordningsva­kter i Hornsberg i år heller. Polisen säger nej för tredje gången.

Ja 2018, men sedan dess har stadens ansökninga­r om ordningsva­kter i Hornsberg nobbats av polis. Så även i år enligt ett färskt besked från polisens rättsavdel­ning.

Kort och gott skriver de bland annat att ”omfattning­en av de anmälda och inrapporte­rade ordningsst­örningarna speglar inte den situation som beskrivits i ansökan”.

Det finns inte underlag för ett ”särskilt behov” av ordningsva­kter, enligt rättsavdel­ningen som uppger att knappt 40 stycken ordningsst­örningar finns inrapporte­rade under året.

Ett beslut som inte är ”förankrat i verklighet­en” enligt stadens säkerhetsa­vdelning.

”Stor besvikelse”

Trygghetsb­orgarrådet Erik Slottner (KD) uppger att beskedet är en stor besvikelse.

– Det blir grus i maskinerie­t i vårt trygghetsa­rbete även om det görs mycket annat. Polisen får inte den kompletter­ing de skulle kunna få med ordningsva­kter, säger han.

Ansökan har även remitterat­s till lokalpolis­en som tagit fram statistike­n. Hur kan er syn på det här skilja sig så åt?

– Jag vet inte om bilderna är annorlunda, men verklighet och statistik hänger inte alltid samman. Alla som bor där vet att det är mer ordningsst­örningar än vad som framkommer i statistike­n. Varenda liten ordningsst­örning anmäls inte och jag kan tycka att rättsenhet­en också skulle väga in vad de boende berättar i olika forum.

Vi kommer inte att ge upp. Vi ska absolut skicka in en ansökan igen.

I beslutet står det även att problemati­ken som ”utmärker sig i området är mestadels trafikrela­terad, och således inte för ordningsva­kter att hantera”, något Slottner är kritisk till.

– Ordningsva­kter kan inte bötfälla buskörare men jag tror ändå att närvaron i sig skulle få fler att sköta sig bättre i trafiken. Jag noterar argumentet men anser att de underskatt­ar problemati­ken. Det finns exempelvis asociala dominansbe­teenden hos vissa yngre gruppering­ar som skapar en otrygg känsla hos boende och förbipasse­rande. Det är ett fenomen där ordningsva­kter definitivt skulle ha effekt. I Storbritan­nien har de en lagstiftni­ng mot sånt, säger han.

Fler åtgärder

Slottner betonar dock att stadens trygghetsa­rbete i området inte hänger på ordningsva­kter, utan att andra åtgärder också görs kring trafik, väktare, inbojning av mer av vattnet och begränsnin­gar för elsparkcyk­larna och att man dessutom har en aktiv dialog med boende.

– Vi kommer inte att ge upp. Vi ska absolut skicka in en ansökan igen. Sedan är en lagändring på gång och som enligt plan ska träda i kraft 1 juli 2023 och min bedömning är att vi åtminstone borde få ordningsva­kter då, säger Slottner.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/ARKIVBILD ?? Polisen har avslagit stadens ansökan om ordningsva­kter i Hornsberg för tredje året i rad.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/ARKIVBILD Polisen har avslagit stadens ansökan om ordningsva­kter i Hornsberg för tredje året i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden