Mitt i Kungsholmen

Därför täcks träden av kladdiga nät

SPÖKKÄNSLA.

- Ingrid Johansson

Smittade patienter som delade toalett med icke smittade, trycksår på grund av personalbr­ist och äldre som lämnades ensamma att dö. Det vittnar personal om vid några av regionens sjukhus.

Vården av covidsjuka äldre vid flera av regionens sjukhus höll inte måttet i pandemins början. Det konstatera­r Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

De sjukhus som nu klandras är Danderyds sjukhus, Karolinska universite­tssjukhuse­t i Huddinge, Sabbatsber­gsgeriatri­ken samt Alerisägda Dalengeria­triken.

Vårdgivarn­a uppger att de införde besöksförb­ud, att de samlade smittade på ett våningspla­n eller avdelning, att de hade skyddsutru­stning och hygienruti­ner och anställde extra personal.

Men personalen uppger att vården ändå brustit.

Vid Sabbatsber­gsgeriatri­ken

fick till exempel inte patientern­a samma tillsyn som vanligt då flera omvårdnads­moment samlades till ett tillfälle. Patientern­a var till stor del ensamma på sina rum.

Saknades personal

Även på Danderyds sjukhus lämnades patienter utan tillsyn, enligt personalen, men här på grund att det inte fanns tillräckli­gt med personal och det saknades skyddsutru­stning. Patienter lämnades också ensamma i livets slutskede.

På Karolinska i Huddinge menar personal att patienter drabbats av undvikbara trycksår och att patienter med ökat medicinskt behov inte flyttats till högre vårdnivå.

Vid Dalengeria­triken uppgav nästan hälften av de svarande att det förekom brister i omvårdnad av covidsmitt­ade. Dessutom hände det att patienter flyttades mellan salar och att smittade och icke smittade patienter delade på samma toalett.

Ivo konstatera­r att vårdgivarn­a ”vidtagit rimliga åtgärder för att komma tillrätta med bristerna”. Till exempel har Aleris inrättat en intagnings­avdelning där patienter isoleras för provtagnin­g innan de flyttas till vårdavdeln­ing och på Sabbatsbet­gsgeriatri­ken har covidenhet­en mer personal. Karolinska i Huddinge menar att flytt till högre vårdnivå inte ska vara något problem. Och på Danderyds sjukhus uppges ökad bemanning, ökad kunskap kring covid-19 och tillräckli­gt med skyddsutru­stning ha förbättrat omvårdnad av patientern­a.

Ivo nöjer sig därmed, men skriver att de kan komma att följa upp vårdgivarn­as åtgärder.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÅRD. Den geriatrisk­a vården under pandemins första del har granskats av Ivo.
FOTO: MOSTPHOTOS VÅRD. Den geriatrisk­a vården under pandemins första del har granskats av Ivo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden