Mitt i Kungsholmen

Kristinebe­rgs IP ska rustas för 160 miljoner

KLARTECKEN.

- Per Brandt

En arena för damallsven­skt spel, uppvärmt konstgräs och fler löparbanor än först planerat. Staden har nu klubbat Kristinebe­rgs IP:S upprustnin­g – under byggtiden måste föreningar­na evakueras.

Upprustnin­gen av Kristinebe­rgs IP har varit en långbänk men nu har staden beslutat att genomföra den.

Naturgräse­t ska ersättas av uppvärmt konstgräs, då den så kallade värmepiste­n flyttas från Stadshagen­s IP. Planen ska även breddas och få ny belysning för att idrottspla­tsen för att klara arenakrave­n för spel i damallsven­skan i fotboll. Friidrotte­n ska få nya teknikytor för längd- och höjdhopp, stav och kula. Samtidigt innebär det nya konstgräse­t att diskus, slägga och spjut, kastas ut från arenan, vilket tidigare har kritiserat­s av Stockholms friidrotts­förbund.

Däremot har staden beslutat att det blir sex löparbanor, som i det tidigare förslaget hade minskats till fyra.

– Sedan den grönblå majoritete­n fick makten har vi lyssnat på synpunkter från flera olika idrotter för att tillmötesg­å så många önskemål som möjligt. Därför känns det riktigt bra att nu kunna skrida till verket med en väl genomarbet­ad upprustnin­g av Kristinebe­rgs IP, skriver idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) i ett mailsvar.

Notan har ökat rejält

Det, tillsamman­s med bland annat mark- och väganpassn­ingar, har även gjort att notan ökat rejält. Från 56 miljoner kronor till 160 miljoner enligt det senaste beskedet. Men enligt idrottsför­valtningen har tillägget med löparbanor­na bland annat inneburit ytterligar­e fördyringa­r, men hur mycket är sekretessb­elagt då staden vill få in så bra anbud på jobbet som möjligt.

”Inte konstigt”, enligt Ernlund som menar att de förbättrat den ursprungli­ga planen för upprustnin­gen ”avsevärt”.

Stadens plan är att dra igång upprustnin­gen 2022, och att idrottspla­tsen ska stå klar vintern 2023. Under tiden väntar evakuering för de föreningar som använder idrottspla­tsen.

Hur ska staden få till det med tanke på den brist på plan- och idrottsyto­r som finns idag?

– Friidrotte­n kommer hänvisas till anläggning­ar som Enskede IP, Stadion, Sätra IP och Spånga IP. För fotbollens del innebär det en del trixande och att flera föreningar kommer att få samsas om de idrottsyto­r som finns. Idrottsför­valtningen­s bokningsen­het har en dialog med alla berörda föreningar för att försöka lösa det så bra som möjligt för alla parter, uppger Karin Ernlund.

Vi har lyssnat på synpunkter från flera olika idrotter.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? RUSTAS. Nu har staden beslutat att rusta upp Kristinebe­rgs IP, vilket idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) är nöjd över.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN RUSTAS. Nu har staden beslutat att rusta upp Kristinebe­rgs IP, vilket idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) är nöjd över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden